2009. június 4., csütörtök

Újabb összecsapások Athénban a muzulmán bevándorlók és a rendőrök között


Görögországban egyre több probléma van a bevándorlókkal, akik naponta érkeznek Törökországon keresztül Ázsiából.

Ismét összecsapások voltak pénteken Athénban muzulmán bevándorlók és a rendőrség között amiatt, hogy két nappal korábban az iszlám közösség szerint görög rendőrök egy igazoltatás során széttéptek és megtapostak egy Koránt.

A Görögországi Muzulmán Szövetség szerint szerdán egy szíriai tulajdonban lévő kávéházban tartott razzia során rendőrök igazoltattak négy szíriai bevándorlót. Akkor az egyik rendőr állítólag széttépett egy Koránt, sőt meg is taposta az iszlám szent könyvét. A rendőrség belső vizsgálatot rendelt el az ügyben.

A hír gyorsan elterjedt a muzulmán bevándorlók, elsősorban afgánok és pakisztániak körében, és ők szervezték meg a csütörtöki tüntetést a görög fővárosban, de a megmozdulást a városközpont, az Omonia tér előtt könnygázzal oszlatták szét a rendőrök. Ugyanakkor csütörtökön őrizetbe vettek egy afgán illetőségű férfit, aki Molotov-koktélt akart dobni egy athéni rendőrőrsre, de a támadásban ő maga szenvedett súlyos égési sérüléseket.

Pénteken mintegy 1500 muzulmán vonult végig Athénon "Allah nagy" kiáltásokkal, Korán-köteteket, valamint "El a kezekkel a bevándorlóktól" feliratú transzparenst emeltek a magasba. A parlament elé vonulva kövekkel és botokkal kezdték el dobálni a törvényhozás épületét őrző rendőröket, akik ismét könnygázt vetettek be ellenük.

Az erősödő görögországi bevándorló-ellenességnek jele volt, hogy május 9-én egy szélsőjobboldali csoport támadt rá Athénban bevándorlókra, akik közül hárman kórházba kerültek.

Görögországban egyre több probléma van a bevándorlókkal, akik naponta érkeznek Törökországon keresztül Ázsiából, és innen akarnak továbbmenni Nyugat-Európába. A görög belügyminisztérium szerint tavaly közel 150 ezer tartózkodási engedély nélküli bevándorlót tartóztattak le az országban, és közülük 57 ezren Törökországból érkeztek. Becslések szerint jelenleg negyedmillióan élnek illegálisan Görögországban. Jogvédő szervezetek szerint viszont a görög hatóságok nem védik meg a bevándorlókat az atrocitásoktól.

http://www.hirszerzo.hu/cikk.ujabb_osszecsapasok_athenban_a_muzulman_bevandorlok_es_a_rendorok_kozott.109329.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése