2009. június 11., csütörtök

Peking is bevásárolt: kínai lesz a Hummer

Oroszország után Kína is bevásárolt a csődeljárás alatt álló General Motors leányvállalataiból - számolt be a New York Times. Nem sokkal azután, hogy az Opel eladásáról folyó tárgyalásokról az orosz állami kereskedelmi bankhoz köthető Magna jött ki győztesen, egy kínai cég is lecsapott a GM egyik legnépszerűbb márkájára, a Hummerre. Amennyiben a felek végleg megegyeznek, a Sichuan Tengzhong nehézipari vállalat lesz az első kínai cég, amely megvásárol egy amerikai autómárkát.

A Hummer szóvivője azt nyilatkozta, hogy teljes mértékben meg voltak elégedve a kínai cég ajánlatával, és kiemelte, hogy a privát kézben lévő ázsiai vállalat minden egyes kritériumnak megfelelt. Az előzetes megállapodás szerint a Hummer gépjárműveket - egyelőre - továbbra is az Egyesült Államokban gyártják, az értékesítésért pedig a Sichuan Tengzhong felel szerte a világon. Az ázsiai vállalat tervei között szerepel a hírhedten környezetszennyező autótípus károsanyag-kibocsátásának csökkentése is.

Barack Obama örömmel fogadta a hírt, hiszen az ügylettel 3 ezer amerikainak maradhat meg az állása, és tovább működhet a két Hummer gyár, illetve a több mint száz értékesítő. Az elnök ugyanakkor hozzátette, hogy a - GM-et gyakorlatilag államosító - kormány semmilyen szerepet nem vállalt az ügylet lebonyolításában, és - mint mondta - ez is bizonyítja, hogy az állam nem szól bele a vállalat mindennapi döntéseibe.

Kérdéses, hogy mit szólnak mindehhez a népszerű terepjáró tulajdonosai. Az Irakban és Afganisztánban is használt katonai Humvee-ről mintázott Hummer ugyanis sok amerikai számára a hazafiságot jelképezi.

A kilencvenes években felvásárolt Hummer mellett a General Motors több más márkától is megválik, így többek között az Opel, a Saab, és a Saturn eladása után csupán a Cadillac, a Chevrolet, a Buick, valamint a GMC marad a karcsúsított GM kezében.

http://kitekinto.hu/amerika/2009/06/05/peking_is_bevasarolt_kinai_lesz_a_hummer

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése