2009. június 4., csütörtök

Kommunista politikus lett Nepál új kormányfője


Nepálban Madhav Kumar Nepalt, az Egyesült Marxista-Leninista Kommunista Párt (UML) főtitkárát választotta szombaton a parlament az ország új kormányfőjének.
Az 56 éves Kumar Nepal az egykori maoista parancsnok, Pracsanda örökébe lép, aki három héttel ezelőtt mondott le a hadsereg főparancsnokának leváltása körül kialakult belpolitikai válság nyomán. Pracsanda (Puspa Kamal Dahal) azután nyújtotta be lemondását, hogy Ram Baran Jadav államfő nem fogadta el az egykori maoista gerillákat a hadseregbe integrálni nem hajlandó főparancsnok menesztését.

A kommunista politikust ellenjelölt nélkül választották meg, miután a maoisták előzőleg bejelentették: nem állítanak miniszterelnök-jelöltet, és bojkottálják a szavazást.

Nepal a 601 fős parlament 22 pártjának és 350 tagjának támogatását mondhatta magáénak. A maoisták 2008-ban megnyerték ugyan a törvényhozási választásokat, de nem sikerült többséget szerezniük a parlamentben. Az új kormányfő több mint egy évtizede a himalájai ország politikai életének kiemelkedő alakja. Egyik kulcsfigurája volt a Gyanendra király elleni 2005-ös tiltakozó mozgalmaknak, amelyek egy évvel később a királyság bukásához vezettek.

http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/408673

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése