2009. június 15., hétfő

Kilenc külföldit raboltak el Jemenben


Kilenc külföldi állampolgárt raboltak el síita lázadók Jemen északi részén - közölte vasárnap a jemeni védelmi minisztérium.

Az elrabolt külföldiek között van hét német állampolgár - egy házaspár, három gyerek és két ápolónő -, egy brit mérnök és egy dél-koreai tanár. A túszok egy nemzetközi szervezet alkalmazottai voltak, egy kórházban dolgoztak a fővárostól, Szanaatól mintegy 240 kilométerre északnyugatra fekvő Szaada városban. A dpa német hírügynökség szerint a német házaspár férfi tagja is mérnök.

Az emberrablás pontos időpontja nem ismert. A túszejtők egyelőre nem álltak elő semmilyen követeléssel. Egy térségbeli tisztségviselő szerint a külföldieket síita zaidita lázadók rabolták el. Az Abdel Malek al-Huti volt parlamenti képviselő vezette felkelők 2004 óta harcolnak a kormányerők ellen Szaada térségében.

Jemenben a különböző törzsek gyakran külföldiek elrablásával próbálják rákényszeríteni a kormányt követeléseik teljesítésére. Az utóbbi 15 évben a délnyugat-ázsiai országban több mint 200 külföldit hurcoltak el, akiknek túlnyomó többsége épen és egészségesen kiszabadult. Egyetlen emberrablás végződött csak a túszok halálával: három brit és egy ausztrál állampolgár vesztette életét 1998 decemberében, amikor a biztonsági erők megpróbálták kiűzni rejtekhelyükről az iszlamista túszszedőket.

Idén most raboltak el ötödször külföldi állampolgárokat Jemenben. Múlt csütörtökön egy autóbusz 22 utasát, köztük egy szaadai kórház 14 külföldi alkalmazottját kerítették hatalmukba túszejtők a fővárosból Szaadába vezető országúton. A külföldiek és családtagjaik másnap már kiszabadultak.

A túszejtésekben Huti lázadóvezér fegyveresei eddig nem vettek részt. A többségében szunnita muzulmánok lakta Jemenben a síita zaidita felkelők saját iskolákat akarnak, ellenzik a jemeni kormány szövetségét az Egyesült Államokkal, és azt hangoztatják hogy csak falvaikat védelmezik a kormányerők támadásaival szemben. Egyes források szerint a zaiditák az 1960-ig érvényben lévő vallási alapú kormányzati rendszert akarják visszaállítani. A kormány korlátozó intézkedései miatt a szadaai fegyveres konfliktusról szóló híreket a sajtó független forrásból nem tudja megerősíteni.

http://hvg.hu/vilag/20090614_Jemen_kulfoldi_elrabol.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése