2009. június 4., csütörtök

Tito özvegye megszólalt


A 84 éves Jovanka Broz eddig nem beszélt az életéről, most azonban egy interjúban kiöntötte a lelkét. A férje halála után korábbi otthonából úgy kellett távoznia, hogy csak néhány dolgot vihetett magával.
Megtörte csaknem három évtizedes hallgatását Jovanka Broz, Josip Broz Tito egykori jugoszláv vezető özvegye, és keserűen számolt be méltatlan helyzetéről a Politika [1] című belgrádi újságnak.

Tito harmadik feleségét, aki decemberben lesz 85 éves, rögtön a férje halála után, 1980 májusában kirakták az elnöki rezidenciáról, és a kormány egyik vendégházában jelöltek ki számára ideiglenes lakóhelyet, ahol azóta is lakik.

Csak néhány tárgyat vihetett magával

Jovanka Broz teljes elszigeteltségben él, és mint a vasárnap megjelent interjúban elmondta, évek óta már férje sírját sem keresi fel május 4-én, Tito halálának évfordulóján, mert nem akar olyan emberekkel találkozni, akik méltatlanul elbántak vele. Úgy kellett ugyanis távoznia korábbi otthonából, hogy csak néhány személyes tárgyát vihette magával, értéktárgyain kívül fényképeit, évtizedek alatt összegyűlt leveleit is elvették.

Ami jelenlegi helyzetét illeti, Tito özvegye elmondta, az továbbra is bizonytalan. Három évtizedes ideiglenes lakóhelyén bizonyos állami apanázsból él, amelyről azt sem tudja, ki ítélte meg neki, és amelynek az összege is változó.

Bár férje oldalán részt vett a II. világháború alatt a németek elleni partizánharcban, ki is tüntették, a jugoszláv hadsereg alezredese volt, nyugdíjat nem állapítottak meg számára. Férje után sem számíthat nyugdíjra, mert Josip Broz Titónak, Jugoszlávia teljhatalmú urának - akinek a temetésén 4 uralkodó, 31 államfő, 22 miniszterelnök, 47 külügyminiszter és egyéb híresség, összességében 127 ország 209 delegációja vett részt - nem volt hivatalosan megállapított fizetése.

29 év után útlevelet kaphat

Az utóbbi években a közvélemény által már jószerével elfelejtett Jovanka Broz iránti érdeklődést az keltette fel, hogy nemrég meglátogatta Ivica Dacic miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Szerb Szocialista Párt elnöke, és megígérte, hogy elintézi: Tito özvegye a lehető leghamarabb visszakapja [2] személyi okmányait. Azokat ugyanis 1980 májusában szintén elvették Jovankától.

Az özvegy egyébként évek óta perben áll a Jugoszlávia jogutódjának számító szerb állammal, és követeli személyes tárgyainak, köztük ékszereknek, festményeknek a visszajuttatását. Tito halála után ugyanis mindent, ami az Uzicka utca 15. alatti rezidencián volt, állami tulajdonnak nyilvánítottak, köztük olyan értéktárgyakat is, amelyeket Tito felesége ajándékba kapott külföldi vendégektől, vagy éppen barátoktól, ismerősöktől.

A szerb sajtó szerint a lefoglalt javak között lévő értékes műtárgyak múzeumba kerültek, a többi holmiról pedig nem tudni, hol van. Jovanka Broz tehát nagy valószínűséggel akkor se kaphatja vissza őket, ha a bíróság számára kedvezően bírálja el a keresetét, amit a szerb média valószínűtlennek tart.

http://index.hu/kulfold/2009/05/24/tito_ozvegye_megszolalt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése