2009. június 18., csütörtök

Először játszhat a labdarúgóvébén mindkét Korea


Negyvennégy év után lehet ismét világbajnoki résztvevő a Koreai NDK labdarúgó-válogatottja, ráadásul a 2010-es dél-afrikai vb-n fordul elő először, hogy mindkét koreai nemzeti együttes tagja a mezőnynek. Eddig hat válogatott szerzett jogot az indulásra.

Gól nélküli döntetlent ért el 66 ezer néző előtt Rijádban a Koreai NDK labdarúgó-válogatottja Szaúd-Arábia ellen, és ezzel eldőlt: 1966 után ismét vb-résztvevő lehet. Akkor Angliában nagy meglepetést okozott a csapat, mert a csoportjában legyőzte Olaszországot, döntetlent játszott Chilével, és a Szovjetunió mögött továbbjutott a csoportjából. A negyeddöntőben Portugália ellen is 3–0-ra vezettek a koreaiak, de végül 5–3-ra fordított az ellenfél.

Azóta nem jutottak a vb közelébe, most viszont a már továbbjutó dél-koreai „testvérek” kellemes helyzetbe hozták az észak-koreai csapatot: 1–1-es döntetlent játszottak Iránnal, így egy pont is elég volt a KNDK-nak a második hely megszerzéséhez. Nem volt egyszerű, de Ri Mjong Guk kapus mindent védett, így Szaúd-Arábia már csak pótselejtezőn szerezhet jogot a vb-részvételre: előbb Bahreinen kell túljutnia, majd Óceánia bajnoka, Új-Zéland lehet az ellenfele.

A 2010-es világbajnokság 32-esmezőnyéből már hat hely elkelt: a házigazda Dél-afrikai Köztársaság mellett Hollandia, Ausztrália, Japán, a Koreai Köztársaság és a Koreai NDK válogatottja már készülhet a tornára.

http://www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=88975&Itemid=103

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése