2009. június 30., kedd

A Costa Ricába eltávolított hondurasi elnök azt állítja, hogy elrabolták

A Costa Ricába száműzött Manuel Zelaya hondurasi elnök azt nyilatkozta megérkezése után, hogy hazája katonai vezetése elárulta, és brutálisan elrabolta őt. "Pizsamában tartóztattak le... az elnöki őrség tagjait megverték... fél órán át ellenálltak" - mondta a Costa Rica-i főváros, San José repülőterén vasárnap adott interjújában. Közölte, hogy nem fogad el semmiféle kísérletet a leváltására, ki akarja tölteni 2010-ig szóló megbízatását. Feltette a kérdést, hogy vajon Washington áll-e a puccs mögött. Barack Obama amerikai elnök mély aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy a hondurasi elnököt letartóztatták és száműzetésbe kényszerítették a hadsereg katonái.

Manuel Zelaya elmondta, hogy Nicaraguába akar utazni, és nem kér menedéket Costa Ricától. A hondurasi lakosságot békés ellenállásra biztatta, arra, hogy ne ismerjenek el semmiféle, a hatalmat bitorló kormányzatot . A térség országait arra kérte, hogy álljanak ki a demokrácia és a törvényesség mellett Hondurasban, és külön felkérte erre az Egyesült Államokat.

Costa Rica kormánya közölte, hogy Zelaya "vendégként" tartózkodik az országban. Giannina Del Vecchio belbiztonsági miniszter elmondta, hogy a politikus "tökéletes állapotban van". Az őt szállító katonai repülőgép és utasai távoztak Costa Ricából.

Tegucigalpában, Honduras fővárosában több ezren gyűltek össze vasárnap az elnöki rezidencia körül, amelyet erős katonai alakulat őriz. A megmozdulás békésen zajlott, a résztvevők hétfőre általános sztrájkot hirdettek. Az emberi jogok hondurasi bizottságának az elnöke, Andrés Pavón azt állította, hogy az országot militarizálják, és parancs van több társadalmi vezető letartóztatására.

A hadsereg még mindig nem adott ki nyilatkozatot, és nem tudni, hogy az elnököt a hatalomból és az országból eltávolító csoport mennyire tartja kézben a helyzetet az egész országban.

A washingtoni Fehér Ház által kiadott közlemény szerint Obama elnök - akárcsak tette ezt pénteken az Amerikai Államok Szervezete (AÁSz) - arra szólította fel a hondurasi politikai és társadalmi szereplőket, hogy tartsák tiszteletben a demokratikus normákat, a törvényi előírásokat és az Amerika-közi Demokratikus Charta alapelveit.

http://www.mti.hu/cikk/396418/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése