2009. június 4., csütörtök

Hiroshimát juttatta a szakértők eszébe a koreai atombomba


Hétfő reggel sikeres atomrobbantást hajtottak végre Észak-Koreában. Ez már a második nukleáris teszt, korábban közel három éve volt ilyen. A teszt után nem sokkal rakétát is kilőtt Phenjan. Barack Obama szerint súlyosan aggasztó a helyzet. A robbanás ereje becslések szerint közel ugyanakkora volt, mint a hiroshimai atombombáé. A robbantást még Kína is elítélte, és már az ENSZ Biztonsági Tanácsa is elkezdte legyártani vonatkozó határozatát.
Észak-Korea bejelentette, hogy hétfő reggel sikeresen végrehajtotta második földalatti kísérleti atomrobbantását. Néhány órával a robbantást követően a Yonhap jelentette, hogy Észak-Korea rövid hatótávolságú rakétakísérletet is végrehajtott. A robbantás az eddiginél is mélyebb nemzetközi elszigeteltségbe taszíthatja a sztálinista vezetésű távol-keleti országot, de növelheti Kim Dzsong Il észak-koreai vezető hazai népszerűségét.

A robbanás ereje tíz és húsz kilotonna között volt - írja orosz hadügyi szakértők adatai alapján a Guardian. Egy kilotonna ezer tonnányi TNT robbanóanyag erejének felel meg - az észak-koreai robbantás nagyjából ugyanolyan erős volt, mint a Hiroshimára ledobott amerikai atombomba - írja a Guardian.

A földalatti robbantás után Észak-Korea hétfőn két rövid hatótávolságú rakétával is kísérletet hajtott végre - írja a Yonhap dél-koreai hírügynökség. Egy dél-koreai tisztviselő szerint ezzel azokat az amerikai kémrepülőket fenyegették, amelyek a nukleáris robbantás helyszínét akarták felderíteni.

Kína és ez USA tudhatott a robbantásról

Szöuli források szerint Phenjan előre értesítette Washingtont és Pekinget a hétfőn végrehajtott föld alatti atomrobbantásról - írja az MTI. A szöuli elnöki hivatal egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője azt nem tudta megmondani, hogy Washington továbbította-e az információt térségbeli szövetségeseinek, vagy hogy Phenjan bármely más országgal is kapcsolatba lépett-e. A Yonhap dél-koreai hírügynökség kínai diplomáciai források alapján azt írta, hogy Phenjan Pekinget is előre értesítette az előkészületekről.

Hétfőn rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa az észak-koreai atomkísérlet ügyében - jelentette be Vitalij Csurkin, Oroszország ENSZ-nagykövete. A nukleáris teszt miatt Dél-Korea Kínával, Japánnal, Oroszországgal és az Egyesült Államokkal együttműködve hivatalosan kérni fogja az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT), hogy tegye meg a megfelelő lépéseket. Ez az öt ország vett részt ugyanis az Észak-Koreával folytatott hatoldalú beketárgyalásokban.

Barack Obama szerint súlyosan aggasztó a helyzet

Súlyosan aggasztó az észak-korei helyzet - jelentette ki Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke éjszakai közleményében. A Fehér Ház a legritkább esetben ad ki éjszaka közleményeket - írja a Los Angeles Times. Barack Obama szerint a nukleáris kísérletek fenyegetést jelentenek a békére, és cselekvésre kell sarkallniuk a nemzetközi közösséget. Észak-Korea Barack Obama szerint veszélybe sodorja a nemzetközi közösség stabilitását.

Li Mjungbak dél-koreai államfő válságtanácskozásra hívta össze a kormány tagjait - írja a Reuters. A dél-koreai pénzügyi szervezetek vezetői szintén válságtanácskozás tartanak, a robbantások híre ugyanis megrengette a szöuli tőzsdét. Kríziscsoportot álíltott fel, és rendkívüli ülést hívott össze a dél-koreai hadsereg is. Szöulban tüntetések kezdődtek a robbantások hírére.

Benita Ferrero-Waldner, az EU külkapcsolatokért felelős biztosa jelenleg Vietnamban tárgyal, ahol európai-ázsiai külügyminiszteri találkozót tartanak negyvenöt ország részvételével. Eredetileg a gazdasági válság és a mianmari helyzet lett volna a fő téma a megbeszélésen, a robbantások híre azonban valószínüleg felülírja ezt.

Még Kína is elítélte a robbantást

Magyarország elítéli az észak-koreai nukleáris kísérletet - jelentette ki Várkonyi László, a Külügyminisztérium szakállamtitkára az MTI-nek, aki szintén részt vesz a vietnami találkozón.

A robbantást nemcsak szinte minden nyugati ország, hanem az Észak-Korea szövetségesének számító Kína is elítélte. A kínai kormány "határozottan ellenzi a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság által végrehajtott nukleáris tesztet", felszólítja Észak-Koreát, hogy ne tegyen semmit, ami "elmérgesítheti a helyzetet" és térjen vissza a hatoldalú tárgyalásokon tett korábbi ígéretéhez, hogy felszámolja atomprogramját - áll a Külügyminisztérium közleményében.

A mostani atomrobbantás erősebb volt, mint az élőző

Phenjan április végén már jelezte, hogy hamarosan végrehajtja második kísérleti atomrobbantását, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa megrótta egy rakéta április 5-i fellövéséért. A KCNA hivatalos phenjani hírügynökség szerint a kísérleti atomrobbantás az észak-koreai nukleáris elrettentő erő építését célzó lépések része, amelyek az ország védelmét szolgálják. A második atomrobbantás ereje, és az ellenőrzés technikai színvonala egyaránt meghaladta az első tesztét - közölte a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

Észak-Korea első kísérleti atomrobbantását 2006 októberében hajtotta végre. Az első tesztet az ország északkeleti részén végezték. A KCNA nem közölte a második robbantás helyszínét.

Előzőleg a Yonhap arról számolt be, hogy Észak-Koreában "mesterségesen keltett földrengés" történt. A történtek miatt Ri Mjong Bak dél-koreai elnök rendkívüli tanácskozásra hívta biztonsági kabinetjét.

A NATO-nagykövetek is tiltakoznak

Nyilatkozatban ítélte el hétfőn az Észak-Korea által végrehajtott nukleáris és rakétakísérleteket az Észak-atlanti Tanács, vagyis a NATO-tagországoknak a szövetséghez akkreditált nagyköveteiből álló testület.

"Phenjan ezen felelőtlen lépései komoly kihívást jelentenek az ázsiai-csendes-óceáni térség békéjével, biztonságával és stabilitásával szemben, kiváltják a nemzetközi közösség egyetemes elítélő válaszát" - áll a nyilatkozatban.

A testület felszólítja Észak-Koreát, hogy teljesítse nemzetközi kötelezettségeit, hajtsa végre a vonatkozó ENSZ biztonsági tanácsi határozatokat, valamint számolja fel nukleáris fegyverkezési programját.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20090525-eszakkorea-atomrobbantast-hajtott-vegre.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése