2009. június 4., csütörtök

Nem szűnik a vérontás Darfúrban


63 katona halt meg Csád határához közel vasárnap, amikor a szudáni hadsereg és a – határrégióban ellenük harcoló – JEM-lázadók összecsaptak egymással.

Az Igazság és Egyenlőség Mozgalom (JEM) nevű szudáni lázadócsoport vasárnap támadta meg a szudáni-csádi határhoz közel fekvő Umm Baru katonai bázist, amelyet el is foglalt, azonban az összecsapásban 20 szudáni kormánykatona és 43 lázadó életét vesztette – állította a hadsereg hétfőn. Az emberveszteséget Suleiman Sandal, a lázadók szóvivője sem cáfolta: “Vannak embereink, akik meghaltak, nem mondhatom az ellenkezőjét” – mondta a lázadó az AFP-nek.

Szudán és a szomszédos Csád között sajátos háború folyik, amelyben mindkét fél lázadó csapatokat támogat a másik területén: a nyugat-szudáni Darfúrban működő és az ország belsejében is merész akciókra vállalkozó JEM-lázadókat – a szudáni kormány szerint – hagyományosan Csád támogatja. A JEM a darfúri konfliktus 2003-as kitörése óta tör borsot a szudáni kormány orra alá, és célja – a 2009 eleje óta nemzetközi letartóztatással a „nyakában” kormányzó – Omar al-Bashir elnök megbuktatása.

A 6 éve tartó darfúri konfliktusban becslések szerint 200 ezer ember halt meg, és 2,5 millióan hagyták el lakóhelyüket, ami miatt Darfúrt a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságának tartják.

http://kitekinto.hu/afrika/2009/05/26/nem_sznik_a_darfuri_verontas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése