2009. június 4., csütörtök

"A Dunán túl máig nagyon sok politikailag beteg ember él"


Orbán Viktor Szlovákiából való kitiltását és a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) törvényen kívül helyezését javasolta a pozsonyi parlament rendkívüli ülésén Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke. A szerda délután megnyílt tanácskozás egyetlen napirendi pontját az a nyilatkozattervezet képezte, amely elítéli Orbánnak és más magyar politikusoknak az EP-kampány során elhangzott "nacionalista kijelentéseit", amelyek állítólag veszélyeztetik Szlovákiát.
Slota szerint Orbán "fanatikus" politikus, akinek célja Nagy-Magyarország felújítása, s ennek a célnak elérésében "semmi sem gátolhatja meg". A szélsőséges magyarellenességéről ismert SNS-vezér nyolcpontos javaslatában szükségesnek vélte, hogy fogadjanak el törvényt a köztársaság védelméről, büntessék azokat a mozgalmakat, amelyek megkérdőjelezik a háború utáni közép-európai rendezést, és szorgalmazzák a magyarok határok feletti egyesítését. Slota kötelezővé tenné Szlovákiában a kizárólag szlovák nyelvű érettségi vizsgákat és főiskolai felvételiket, nyelvvizsgához kötné a munkapiaci érvényesülést, és a reciprocitás elvét érvényesítené a magyarországi szlovákok és a szlovákiai magyarok jogi helyzete között.

A politikus úgy fogalmazott, hogy "a Dunán túl máig nagyon sok politikailag beteg ember él", akik nem fogadják el a két világháború utáni rendezést és a békeszerződéseket. Szerinte Orbán úgy viselkedik, "mint aki hidegháborút visel szomszédai ellen".

Robert Fico kormányfő szintén "nagymagyar nacionalizmusról", magyar "irredentizmusról és revizionizmusról" beszélt, amely nemcsak Szlovákiát, de egész Közép-Európát veszélyezteti. A szlovák miniszterelnök nagyon éles szavakkal bírálta Orbán kijelentéseit, s aláhúzta: "Magyarországon egyre inkább teret nyernek a szélsőséges erők", s ezeket a szélsőségeket a szomszédos országokban is terjesztik. Azt állította, hogy a "magyar kártyát" nem a kormánykoalíció, hanem az MKP vette elő, amikor részt vett a Fidesz kampánygyűlésén Esztergomban. Azzal vádolta az MKP-t, hogy szlovákellenes politikát folytat, és viszályt szít a szlovákok és a magyarok között. A szlovák miniszterelnök ugyanakkor kijelentette, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokat jónak, s több tekintetben a nemzetközi szintet meghaladónak tartja.

A szlovák külügyminiszter szerint Pozsony különbséget tesz a magyarországi kormányzat és ellenzék között, s Orbán Viktor vitatott kijelentései a kárpát-medencei magyarság képviseletéről az Európai Parlamentben ezért nem terhelik a hivatalos államközi kapcsolatokat. A miniszter szerint Pozsony szükségét érzi annak, hogy felhívja Európa figyelmét a Fidesz elnökének nyilatkozataira, amelyek "nem tartoznak a 21. századi Európa kultúrájába".

Lajcák úgy véli: a szlovák-magyar államközi kapcsolatok jók, s az Orbán-ügy nem fogja befolyásolni a két miniszterelnök, Robert Fico és Bajnai Gordon budapesti találkozóját sem, amelyre a tervek szerint június végéig kerül sor.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) visszautasította a szlovák parlament rendkívüli ülésén a pártot és a magyarokat ért támadásokat. "Hamis és veszélyes játékot folytatnak mindazok, akik a közelgő európai parlamenti választás előtt ismét elővették a magyar kártyát" - reagált az elhangzottakra Bárdos Gyula, az MKP parlamenti frakciójának vezetője.

A Fidesz és a szlovák parlament közötti vita az európai parlamenti (EP) választási kampány része - mondta Balázs Péter tárcavezető. "A kiéleződött vitát a Fidesz és a szlovák parlament között az európai parlamenti választási kampány részének tekintjük. Remélem, hogy az átmenetileg felhevült indulatok nem fogják megzavarni azt a hosszú távú építkezést, amelyet a magyar kormány kezdeményezett" - hangsúlyozta Balázs Péter.

http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1200076

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése