2009. június 15., hétfő

Küszöbön a digitális átállás


Amerikában pénteken volt a nagy nap

A nagy lekapcsolás: pénteken Amerikában végleg megszűnt az analóg földfelszíni sugárzás, így hagyományos tévékészülékeken a hagyományos antennákkal már semmit sem lehet látni. A régi tévéket persze nem kell kidobni, mert egy átalakító készülék segítségével fogható a digitális adás, de kétmillió amerikainak még nincs ilyen. Ugyanez vár a magyar nézőkre is, a mostani tervek szerint 2011 végén.

Hangyás a kép - ilyen az, ha a digitális adást egy régi tévén, szobaantennával, dekóder nélkül néz valaki. Az átalakító, az úgynevezett set-top-box bekapcsolásával azonban ismét élvezhető az adás. Sok új tévébe már eleve beépítik a digitális vevőkészüléket, és a digitális műsort számítógépen is lehet nézni: egy program és egy speciális antenna kell csupán hozzá. Magyarországon tavaly óta fogható a közszolgálati adók digitális műsora. Az RTL Klub pedig az idén kezdte meg a sugárzást. Idehaza a tervek szerint 2011 végén szűnik meg teljesen az analóg adás. Ez főként a 800 ezer szobaantennás háztartást érinti, ahol átalakító nélkül nem tudnak majd tévézni.

Az Egyesült Államokban péntek óta nincs analóg adás. Az emberek most az átalakító berendezésekért állnak sorba. Az amerikai kormányzat minden háztartásnak két, egyenként 40 dolláros, azaz mintegy 8000 forintos kupont ad, hogy akinek kell, beszerezze a dekódereket. A set-top-boxra csak azoknak van szükségük, akik szobai vagy kültéri antennával tévéznek.

William Lake, a Szövetségi Hírközlési bizottság elnöke azt mondja: tisztában vannak vele, hogy a hétvégén és az elkövetkező hetekben lesznek fennakadások, de mindent megtesznek a sikerért.

Hogy idehaza az állam nyújt-e majd pénzügyi támogatást az átalakító megvásárlásához, azt egyelőre nem lehet tudni.

http://www.rtlhirek.hu/cikk/268312

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése