2010. április 8., csütörtök

Sztálinnak sem volt ilyen: gigantikus szobor Szenegálban


Óriási szobrot lepleztek le szombaton Szenegálban. A majdnem 50 méteres alkotás a Szabadság-szobornál is magasabb.

Az elnök, Abdoulaye Wade szerint a szobor – melyet egyébként ő maga tervezett – az afrikai újjászületést jelképezi, ellenfelei szerint azonban a fényűző rézmonstrum csupán a vezető öntömjénező elképzeléseinek és hibás politikájának újabb iskolapéldája.

A Benno Siggil Senegal nevű ellenzéki csoport egyenesen arra szólította fel az ország népét, „ne azonosítsa magát ezzel a csalás útján épített szoborral, mely csupán arra szolgál, hogy kielégítse Wade képzelgéseit és megvesse az elnök dinasztikus hatalmának alapjait”.

A kormányzat igyekezett elcsendesíteni a kritikus hangokat: egy szóvivő úgy nyilatkozott, a nagyjából húsz millió dollárba (4 milliárd forint) kerülő szobor költségeit teljes egészében az Észak-Koreával kötött földüzlet fedezte, a maradék pénzt pedig nélkülöző gyermekekhez juttatják majd el.

Több befolyásos vezető is megjelent a szoboravató ünnepségen, köztük Jesse James tiszteletes, a híres amerikai emberjogi harcos, és Malawi elnöke, Bingu Wa Mutharika. Kim Yong Nam, észak-koreai vezető levélben méltatta a két ország jó viszonyát.

http://www.mno.hu/portal/705169

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése