2010. április 3., szombat

Szebb politikus, több szavazat

Titkos módszer a választók megnyerésére

Egy párt lehetőségeit, esélyeit nagyban befolyásolhatja a róla kialakult imázs, vezető politikusainak arculata. A képviselők külleme, megjelenése nem elhanyagolható kérdés, hiszen életük szerves részét képezi az állandó médiajelenlét és a nyilvános szereplés. Az Egyesült Királyságban pár hét múlva kezdődnek a parlamenti választások, ezért a Kitekintő utánajárt, a brit állampolgárok számára mely politikus kisugárzása lehet a legmeggyőzőbb.

Az előzetes felmérések szerint egyelőre a Konzervatív párt a legesélyesebb a 2010-es brit parlamenti választásokon, 13 év munkáspárti uralom után újra győzedelmeskedhet a jobboldal. Azonban a legújabb közvélemény-kutatások szerint politikusaik népszerűsége nem sokkal jelentősebb a fő rivális képviselőinél. Mi lehet ennek az oka? Talán a vezető, David Cameron nem elég kommunikatív, nem megfelelőek a kvalitásai vagy nincs elég tapasztalata? Az igazság nem ebben rejlik. A konzervatív párt méltán híres és tehetséges vezetője a kiváló Eton magániskolában és az Oxfordban végzett, kiemelkedő retorikai képességeiről pedig misem árulkodhatna jobban, mint hogy pártelnökké választását követően Jeff Randall, a Daily Telegraph egyik vezetője úgy nyilatkozott, "ő lehet a következő Tony Blair”. A népszerűséget és szimpátiát befolyásoló tényező tehát nem politikai, inkább fizikai.

A kinézet, a külcsín ma komoly szerepet játszik a választók szimpátiájának megnyerésében. Amerikában már jóval az elnökválasztás előtt kielemzik, ízekre szedik a jelöltek öltözködését, megjelenését, viselkedését. Azonban a küllemnek nem csupán a tengerentúlon tulajdonítanak egyre nagyobb jelentőséget. Az elmúlt évben Bajnai Gordon miniszterelnököt Magyarország leghelyesebb kormányfőjének szavazták meg a magyar nők egy 2009-es bulvárlap felmérése alapján. A jelenség mégsem új keletű: 1999-ben az osztrák választásokon a hölgyek szerint igen jóképű és karizmatikus-sportos Jörg Haider (a politikus 2008-ban elhalálozott) a női voksok 40%-át szerezte meg.

A politika megváltozott

Somogyi Zoltán a Political Capital volt vezetőjének véleménye szerint a közvélemény-kutatások sokat elárulnak a választókról. Többek között azt is, hogy az emberek jelentős hányada a vezető politikusokról szóló információk többségét a médiából szerzi, valamint, hogy egy kampányban egyre több figyelem összpontosul a képviselők személyiségének szerepére. Somogyi szerint a választók nagy része felületesen érdeklődik a pártok törekvései és programjai iránt, és inkább szimpátia alapján választ.

A brit konzervatív lap, a Daily Telegraph is pengeélre állította az Egyesült Királyság vezető politikusainak megjelenését.

"Nincs menekülés: Cameron és George Osborne nem úgy néz ki, mint egy államférfi”. "Nem tudok Osborne úrra nézni anélkül, hogy ne képzelném el őt rövidnadrágban, iskolai sapkában, amint könnyek gördülnek le az édes tejes-rumos- zselés maszatos arcán” – írja Michael Deacon brit újságíró.


George Osborne a Konzervatív Párt árnyék-pénzügyminisztere, akinek a május 6-i választást megelőző kampányban létfontosságú meggyőznie a szigetország választóit arról, hogy alkalmas az Egyesült Királyság gazdasági problémáinak megoldására, a recesszió megállítására, a költségvetési hiány lefaragására. Kérdés ugyanakkor, hogy elég meggyőző lehet-e a brit polgárok számára egy olyan potenciális pénzügyminiszter-jelölt, aki olyan hatást kelt, mint "egy jóllakott napközis”.

A brit lap felmérései szerint azonban a Munkáspárt marketingszakemberei is baklövést követtek el a kampányelemek kidolgozása során. A Daily Telegraph szerint a rivális fél legújabb plakátján Gordon Brown megszokott diszkrét mosolya úgy néz ki, mint egy "vigyor”, melyet oda kellett ragasztani. A közvélemény-kutatások szerint a polgárok többségében kelt túl pozitív hatást a jelenlegi kormányfő ál-mosolya. A választók úgy vélik: Gordon Brown tíz évvel ezelőtt mosolytalan, szigorú öltönyös képével sokkal bizalomgerjesztőbb volt, mint most.

Felmérések ide vagy oda, a szimpátia és a kellemes külső továbbra sem elegendő, hogy objektíven meg lehessen állapítani egy jelölt hozzáértését, és szakmaiságát. Szépséggel ugyanis egyetlen országot sem lehet elvezetni.

http://kitekinto.hu/europa/2010/04/03/szebb_politikus_tobb_szavazat/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése