2010. április 8., csütörtök

Borzalmas környezeti katasztrófa fenyeget


Több mint egymillió ausztrál dolláros büntetésre számíthat annak a kínai szénszállító hajónak a tulajdonosa, amely még szombaton futott zátonyra Ausztrália partjai mellett a Nagy Korallzátonynál – jelentette a Reuters. A bejelentéssel párhuzamosan a roncsmentők minden erejüket megfeszítve dolgoznak azon, hogy a Shen Neng I nevű hajó ne törjön ketté az egyedülálló természeti csodának számító korallzátony mellett. Ha a hajó elsüllyed, több száz tonna olaj kerülhet a kristálytiszta vízbe.

A Shen Neng I még szombaton feneklett meg a Douglas-zátonynál, miközben teljes gőzzel haladt meglehetősen távol a megszabott hajózási útvonalaktól. Anna Blight, Queensland tartomány miniszterelnöke szerint a hajó tulajdonosának, a kínai China Ocean Shipping (Group) Company-nek komoly retorziókkal kell majd számolnia.

Az Ausztrál Tengerészeti Biztonsági Szervezet (AMSA) vizsgálata jelenleg is zajlik, miközben a 23 fős legénységet már kimentették a szerencsétlenül járt hajóról. A kínai vízi jármű 65 000 tonna szenet szállított, azonban a fedélzeten volt még a hajó üzemanyaga is, mintegy 975 tonna nehézolaj, ami a legtöbb aggodalmat okozza. A zátonyra futott hajónak megsérült a gépterme, valamint a kormányai és a motorja is, így az ausztrál ügynökségek arra számítanak, hogy nagy mennyiségű olaj kerülhet a vízbe.

http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2010/04/05/borzalmas_kornyezeti_katasztrofa_fenyeget

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése