2010. április 12., hétfő

Le Pen visszavonul


Jean-Marie Le Pen nem indul a 2012-ben rendezendő francia elnökválasztáson és nem is jelölteti magát újra az FN elnöki posztjáért a párt 2010 ősze és 2011 tavasza között esedékes tisztújító kongresszusán. Nem várt lépésről van szó, hiszen az FN 2007 óta a legjobb eredményét érte el a márciusi regionális választásokon.

Az FN megújulóban van hiszen sikerült visszaszereznie a párt városi szavazóit, akik Nicolas Sarkozy és az UMP sikerének hatására álltak át a jobbközép táborba- nyilatkozta a pártelnök lánya, Marine Le Pen. A regonális választásokon az FN színeiben megválasztott képviselők közül 117 újonc, ami a párton belüli generációváltást érzékelteti.

Jean-Marie Le Pen a kongresszusig még kitölti elnöki mandátumát pártja élén. Posztjára két lehetséges jelöltet is megnevezett: lányát, és régi harcostársát, Bruno Gollnisch-t,akik mindketten a párt alelnökei. Le Pen nem szeretne nyíltan kiállni egyik jelölt mellett sem, hangsúlyozta, hogy "a döntés a párttagoké" .

"Nyugodt szívvel távozom, hiszen nem sivatag áll mögöttem" - mondta a 82 éves Le Pen, aki bízik abban, hogy az FN ismét erős, és nem fenyegeti szakadás vagy anyagi nehézség.

http://kitekinto.hu/europa/2010/04/11/le_pen_visszavonul

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése