2010. április 12., hétfő

Lezuhant az elnök gépe - egyhetes nemzeti gyász Lengyelországban


Lezuhant szombaton Oroszországban a lengyel államfőt, Lech Kaczynskit szállító repülőgép. Az államfő holttestét már megtalálták. A katasztrófa után Bronislaw Komorowski ideiglenes lengyel államfő, a lengyel alsóház elnöke egyhetes nemzeti gyászt rendelt el Lengyelországban.
Az elnökkel tartott felesége, Maria, valamint a szovjetek által 1940-ben kivégzett lengyelek több hozzátartozója is. A gépen utazott a lengyel Központi Bank kormányzója, Slawomir Skrzypek, Andrzej Kremer külügyminiszter-helyettes, számos más állami és kormányzati tisztviselő.

Kis darabokra tört a gép

Mindnyájan a Szmolenszk melletti katinyi (Katyn) erdőbe tartottak, ahol kegyeleti hely működik a kivégzett lengyelek emlékére. Lengyel elnök halála esetén a parlament alsóházának elnöke, ez esetben Bronislaw Komorowski veszi át az államfői teendők ellátását - közölte Jerzy Smolinski, Komorowski munkatársa. A Vesztyi 24 orosz hírtelevízió a baleset helyszínéről adott élő közvetítésében látható volt, hogy a gép egészen kicsi darabokra tört szét és több darab kigyulladt.

132 ember vesztette életét

Dmitrij Medvegyev orosz államfő utasítására kormánybizottság alakult a baleset körülményeinek kivizsgálására, a bizottság élén Vlagyimir Putyin kormányfő áll. A helyszínre indult Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere és Igor Levityin közlekedési miniszter. A Varsóból Szmolenszkbe tartó Tu-154-es fedélzetén a hírek szerint 132 ember tartózkodott. A helyszínen munkához láttak a mentőegységek.

Vizsgálat indul a baleset okainak feltárására

Dmitrij Medvegyev orosz elnök részvétét nyilvánította Lech Kaczynski lengyel elnök repülőgép-katasztrófában bekövetkezett halála miatt a lengyel népnek. Vlagyimir Putyin kormányfő lengyel kollégáját, Donald Tuskot hívta fel telefonon, kinyilvánította részvétét, s abban maradt vele, hogy tartják a kapcsolatot, és újra beszélnek, amint a helyszínre küldött két orosz miniszter jelentést tesz.

Az orosz jelentések szerint a lengyel fél kérte, hogy önálló vizsgálatot folytathasson a szerencsétlenség okainak felderítésére, a két ország közlekedési miniszterei meg is állapodtak erről, s a lengyel kormánybizottság már szombaton megérkezik a közeli, fehéroroszországi Vityebszkbe.

Nem javasolták a szmolenszki leszállást

A katasztrófa közvetlen kiváltó okát az orosz nyilatkozók elsősorban a rossz időben, a ködben látják, de vizsgálják esetleges műszaki hiba lehetőségét is. Emlékeztettek rá, hogy a pilótának a köd miatt javasolták: Moszkvában, vagy Minszkben szálljon le, de a lengyel elnök gépének személyzete úgy döntött, hogy Szmolenszkben száll le. A negyedik leszállási kísérletnél a gép szárnya a fák koronájába akadt, a gép lezuhant és egészen kicsi darabokra tört. A sűrű ködöt szombat délelőttre már pénteken jelezték a meteorológusok, és reggel le is zárták a forgalom elől a Szevernij repülőteret, amelynek közelében a gép lezuhant.

A lengyel elnök repülőgépe erdős területen csapódott a földhöz, a helyszíni közvetítésben házakat sehol nem látni, de a jelentések szerint a közelben egy családi házakból álló település van. Orosz szakértők elmondták, hogy a Szevernij repülőteret katonai célokra is használják, továbbá egy közeli gyár új repülőgépeinek a kipróbálására is, és minden tekintetben kiváló állapotban van.

Tavaly esett át nagyjavításon a repülőgép

A Vesztyi 24 orosz hírtelevízió műsorában megszólaltatta a szamarai repülőgépgyár igazgatóját. A TU-154 típusú gépeket itt gyártották s még ma is készül belőlük, bár már kevés. Az igazgató elmondta, hogy a lengyel államfő kilencvenes évek közepén gyártott repülőgépe tavaly esett át nagyjavításon a gyárban, korához képest viszonylag kevés órát repült - mint a kormánygépek általában -, és a következő nagyjavítás évek múlva lett volna esedékes, a rendszeres karbantartást Lengyelországban végezték.

Moszkvából a helyszínre küldtek nyomozókat, szakértőket és törvényszéki orvosokat, Dmitrij Medvegyev elnök utasítására a helyszínre utazott a közlekedési miniszter és a rendkívüli helyzetek minisztere, továbbá Alekszandr Basztrikin, a legfőbb ügyészség mellett működő nyomozati bizottság vezetője.

Lech Kaczynski népes kíséret élén magánlátogatásra indult, hogy felkeresse a Szmolenszk melletti Katinyban (Katyn) és több más helyen 1940-ben lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel emlékhelyét. Katinyban a héten Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő részvételével tartottak hivatalos megemlékezést, de erre Kaczynskit nem hívták meg. A lengyel elnök maga kérte, hogy külön kereshesse fel az emlékhelyet, s az orosz fél ehhez hozzájárult.

Egyhetes nemzeti gyász

Donald Tusk lengyel kormányfő szombaton bejelentette, hogy haladéktanul Szmolenszkbe utazik, ahol Lech Kaczynski lengyel államfő és több magas rangú lengyel vezető légikatasztrófában életét vesztette.A katasztrófa után Bronislaw Komorowski ideiglenes lengyel államfő, a lengyel alsóház elnöke egyhetes nemzeti gyászt rendelt el Lengyelországban.

A nyugat-oroszországi Szmolenszk közelében szerencsétlenül járt gépen utaztak az államfőn és feleségén kívül a lengyel hadsereg főbb vezetői, a jegybank kormányzója és a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke is.

A lengyel történelem egyik legsúlyosabb katasztrófája

A lengyel kormányfő varsói sajtótájékoztatóján a háború utáni lengyel történelem legsúlyosabb katasztrófájának nevezte a Szmolenszk mellett történt szerencsétlenséget. A miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után részvétét fejezte ki az elnök és a szerencsétlenül járt gépen vele utazók hozzátartozóinak. Tusk bejelentette: vasárnap délben Lengyelország-szerte kétperces némasággal emlékeznek meg a katasztrófa áldozatairól.

A kormányfő bejelentette: lengyel szakértők már a helyszínen dolgoznak a tragédia okainak megállapításán, és további szakértők utaznak Oroszországba. A kormányfő felszólította a nemzetet, tartsa tiszteletben a Bronislaw Komorowski ügyvezető elnök, az alsóház elnöke által elrendelt egyhetes gyászt.

Az újabb katyn-i tragédia

A szejm elnöke hangsúlyozta: "Ettől a naptól fogva a katyni erdő a mai katasztrófára fog bennünket emlékeztetni. Alázattal fogadjuk a sors újabb ítéletét, amely különös módon ehhez a helyhez kötötte népünk újabb tragédiáját". "Ilyen nagy nemzeti tragédiával szemben mindnyájan egyek vagyunk, nincsen baloldal, jobboldal, nincsen megosztottság". "Egységesek vagyunk a szmolenszki repülőtér közelében elhunytak családja iránti együttérzésünkben" - tette hozzá Komorowski.

Két hónapon belül új elnököt választanak

Az ügyvezető elnök közölte: az alkotmány által megszabott határidőn belül kiírja az elnökválasztást. A lengyel alkotmány 131. cikke értelmében a szejm elnökének két héten belül ki kell írnia az előre hozott elnökválasztást, amelyet a kihirdetéstől számítva legkésőbb két hónapon belül meg kell tartani.

A lengyel elnök, felesége és más lengyel vezetők az 1940-ben kivégzett lengyelek emlékét őrző katyini (Katyn) erdőben lévő emlékhelyhez tartottak szombaton, amikor a szmolenszki repülőtér közelében 96 fővel a fedélzetén lezuhant az őket szállító TU-154-as repülőgép .

Sokkolta a katasztrófa Lengyelországot

A lengyelek könnyes szemmel, szomorúan fogadták szombaton Lech Kaczynski államfő és más magas rangú lengyel vezetők halálhírét."Ez nem lehet igaz. Nem tudom elhinni. Sokkolt a hír" - mondta remegő hangon, könnyekkel a szemében a 32 éves Katarzyna. Akárcsak varsóiak ezrei, ő is az elnöki hivatalhoz ment barátaival, hogy lerója tiszteletét a 60 éves korában elhunyt Lech Kaczynski emléke előtt.

A lengyel elnököt és feleségét, a hadsereg főbb vezetőit, a jegybank kormányzóját és más vezetőket szállító TU-154-es repülőgép szombaton zuhant le - 88 utassal és 8 fős személyzettel a fedélzetén - a szmolenszki repülőtér közelében. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.

„Jó emberek haltak meg”

Több száz honfitársához hasonlóan, Katarzyna is nemzeti színű - fehér és vörös - rózsákból készült koszorút helyezett el az elnöki hivatalnál. Mások gyertyákat gyújtottak. Többen egy pap köré gyűlve imádkoztak. "Éppen a piacon voltam bevásárolni, amikor a fiam telefonált. Majdnem összeestem a hír hallatán" - mondta a 78 éves Janina Sebatinow. "Hatalmas, pótolhatatlan veszteség. Jó emberek haltak meg" - tette hozzá.

A 45 éves Anna Ciostek, aki fordító, lánya és anyja kíséretében állt az elnöki hivatal előtt, és mindhárman a baleset okát találgatták. "Nem tudjuk pontosan, mi történt. Túlságosan sok embernek vagy országnak lehet ebből haszna" - mondja Anna. Az összeesküvés-elméletekkel kapcsolatos találgatás csak pillanatokig tart, mindenen felülemelkedik a fájdalom.

Összetartanak a gyászban a lengyelek

"A modern világ még nem látott ilyen tragédiát" - jelentette ki Donald Tusk kormányfő. "Minden lengyelnek össze kell most tartania, politikai nézeteitől függetlenül" - így Jan Szczepanski 50 éves taxisofőr. "Nem voltam Kacznyski híve, de ez ma nem számít" - tette hozzá.

"Ilyen nagy nemzeti tragédiával szemben mindnyájan egyek vagyunk, nincsen baloldal, jobboldal, nincsen megosztottság". "Egységesek vagyunk a szmolenszki repülőtér közelében elhunytak családja iránti együttérzésünkben" - hangsúlyozta Bronislaw Komorowski ügyvezető elnök, a szejm elnöke, aki egyhetes gyászt rendelt el.

Varsóban az emberek spontán sms-ekben adtak egymásnak randevút a Pilsudski térre este fél kilencre, oda, ahol II. János Pál pápa 1979-ben pontifikált misét . "Találkozzunk csendben a Pilsudski téren 20:30-kor. Legyünk együtt, jöjjetek el" - olvasható az üzenetben.

Megtalálták Kaczynski holttestét

Megtalálták Lech Kaczynski lengyel államfő holttestét szombaton késő délután a Szmolenszkben reggel bekövetkezett repülőgép-katasztrófa helyszínén - értesült több orosz sajtószerv különböző forrásokból, de a hírt hivatalosan még nem erősítették meg. Az orosz légierő vezérkara késő délután bejelentette, hogy a lengyel elnököt szállító gép pilótája többször is figyelmen kívül hagyta a szmolenszki Szevernij repülőtér repülésirányítójának útmutatását.

"A pilótát Szevernijtől 50 kilométerre figyelmeztették, hogy a repülőtéren az időjárási viszonyok nem érik el a leszálláshoz szükséges minimumot. A pilóta úgy döntött, hogy egyelőre folytatja útját, és majd az utolsó pillanatban dönt, ami szokásos eljárás. Amikor másfél kilométerre volt a kifutópályától, a repülésirányítók észlelték, hogy a gép a kelleténél gyorsabban, nem a megfelelő ívben ereszkedik. Ekkor a repülésirányító utasította a pilótát, hogy hagyja abba az ereszkedést és vízszintesen repüljön tovább, amikor pedig a gép személyzete nem teljesítette az utasítást, többször is felszólították, hogy térjen ki más repülőtérre. A gép ennek ellenére folytatta a leszállást, s ez tragikusan végződött" - mondta el újságíróknak Alekszandr Aljosin altábornagy, az orosz légierő vezérkari főnökének első helyettese.

Civil gépeknek nem kötelező az utasítások betartása

Hozzátette, hogy a szmolenszki Szevernij repülőtérre szombaton két lengyel és egy orosz gépnek kellett érkeznie, a másik lengyel gép - egy Jak-40-es - szerencsésen leszállt. Az orosz légierő Il-76-os gépe leszállás közben kedvezőtlen időjárási viszonyok közé került, és egy másik repülőtéren szállt le. Aljosin elmondta: az ismertetett adatokat a Szevernij repülőtér katonai repülésirányító csoportjától kapta, előzetes adatokról van szó, a végső következtetéseket az ezzel megbízott állami bizottságnak kell majd levonni. Az altábornagy szerint a katonai repülésirányító csoport utasításainak teljesítése a katonai repülőgépek számára kötelező, a civil gépek számára csupán ajánlott.

Elmondta, hogy a Szmolenszk-Szevernij repülőtér a védelmi minisztérium hálózatához tartozik, így ott a repülésirányítást és a gépek kiszolgálását is a légierő végzi. Végül hozzátette, hogy a repülőtér jelenleg működőképes, és emlékeztetett rá, hogy április 7-én ide érkezett Vlagyimir Putyin orosz és Donald Tusk lengyel kormányfő, hogy részt vegyenek a Szmolenszk környékén és másutt 1940-ben kivégzett mintegy 20 ezer lengyel tiszt és civil emlékére rendezett ünnepségen.

http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/552618

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése