2010. április 24., szombat

Félszigetet gázért

Oroszország egyezséget kötött Ukrajnával, hogy harminc százalékkal csökkenti a Kijevnek szállított gáz árát, cserébe azért, hogy az orosz Fekete-tengeri Flotta számára 25 évvel meghosszabbítják a Krími-félszigeten fekvő haditengerészeti bázis bérleti jogát.

A Fekete-tengeri Flottára vonatkozó engedmény a legvilágosabb jele annak, hogy Kijev külpolitikája - az újonnan megválasztott elnök, Viktor Juscsenko kezei alatt - Moszkva irányába mozdul el. Az ellenfelek ezt rögtön a szuverenitás kiárusításának értékelték. „Az ukrán partnereink engedményt kapnak a gázárakra” – mondta el Dimitrij Medvegyev, orosz elnök, a Kharkivban Juscsenkoval folytatott megbeszélésüket követően egy konferencián.Medvegyev szerint ennek eredményképpen Ukrajna megtakarításait a hazai gazdaság élénkítésére fordíthatja. Medvegyev közvetlen „technikai” kapcsolatot lát az új gázmegállapodás és a Fekete-tengeri Flotta krími bázisra vonatkozó bérletének, a 2017-es évet követően további huszonöt évre történő meghosszabbítása között. A meglévő megállapodás értelmében 2017-ben kellene elhagyniuk a bázist.

Medvegyev szerint a további jelentél a Szevasztopolnál lévő krími kikötőben „Európa számára nagyobb és jobb biztonsági garanciát ad a Fekete-tenger medencéjében.”

Janukovics a februári elnökválasztási győzelme óta próbálja lemosni magáról azt a régi bélyeget, miszerint Moszkva-barát politikát folytat. A nyugat-barát Viktor Juscsenko – akinek a helyét Janukovics vette át - az ukrán szuverenitás alapjának tekintette, hogy a Flotta 2017-ben elhagyja a bázist.

Julia Timosenkó volt miniszterelnök, aki az elnökválasztáson Janukovics ellenfeleként lépett fel, úgy gondolja, hogy a tartózkodás meghosszabbítása „durván megsérti az alkotmány 17-ik bekezdését, amely megtiltja azt, hogy Ukrajna területén külföldi katonai erők állomásozzanak”.

A Mi Ukrajnánk pártjából, Juscsenko egyik helyettese szerint ez “a nemzeti érdekekről való lemondáshoz” vezet.

A Nyugaton is kritizált külügyminisztériumi nyilatkozat szerint: „nem úgy tekintünk a Fekete-tengeri Flottára, mint egy Ukrajna szuverenitását és területi sérthetetlenségét veszélyeztető erőre. Ukrajna függetlenségét illetően, a jelenlétüknek nem kellene aggodalmat kelteni nyugati partnereinkben.”

A megbeszélt ár

Az ukrán gázárak megállapításával kapcsolatos komplikált számolásokról Medvegyev azt mondta, hogy Oroszország száz dolláros engedményt ad Ukrajnának, amennyiben a gáz 1000 m3-enként számolt ára 330 dollár fölé megy, és harminc százalékot engednek abban az esetben, ha az ár 330 dollárnál alacsonyabb.

Gazprom később hozzátette, az utóbbi engedény harminc százaléka lehet az árnak, de nem lehet több mint száz dollár.

Az új ukrán vezetés azt szeretné, ha az Oroszországból importált hatalmas mennyiségű gáz ára csökkenne, hogy így a 2010-es költségvetésre vonatkozó terveit a kormány végrehajthassa, bebiztosítva ezzel a tizenkét milliárd dolláros Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) érkező hitelt.

Janukovics szerint a megállapodás “ történelmünkben egyedülálló”, és Ukrajna 2010 végéig harminc milliárd m3 gázt importál, amelyet 2011-re negyven milliárdra emel.

Az Unió érdekelt abban, hogy a megállapodás létrejöjjön Oroszország és Ukrajna között, hiszen a gázimportjának ötöde az ukrán vezetékeken keresztül jön Oroszországból.

Az új Janukovics-vezetés számára IMF-től érkező hitel életbevágó fontosságú. Mivel a válság szétzúzta iparának fő exportágazatait, Kijev csak a nemzetközi hitel segítségével képes a gazdaságot feltámasztani, és a befektetők bizalmát visszanyerni.

A Dragon Capital brókercégtől, Andrey Bespyatov elmondta, hogy „a mai gázár megállapodás gyorsítja a 2010-es költségvetés elfogadásának menetét és megkönnyíti a folyamatban lévő tárgyalást az IMF-el.”

Medvegyev és Janukovics arról beszélt, hogy új lapot nyitnak a közös történelemkönyvükben, miután az elmúlt öt évben, a NATO-barát Juscsenkó elnök által vezetett Ukrajna fagyos viszonyt teremtett országaik között.

A jelenlegi gázmegállapodás értelmében a volt szovjet tagköztársaság ebben az évben átlagosan 334 dollár/1000 m3 fizetne a gázért, ami az ukrán kormány szerint végzetes hatással lenne a gazdaságra.

A Timosenkó vezette kormány 2009-ben írta alá a jelenlegi - tíz évre szóló – megállapodást. Janukovics az előző adminisztrációt okolja a gazdasági összeomlásért. A 2009-es megállapodást a egy heves árvita előzte meg, melynek következtében a gázszolgáltatást Moszkva megszakította, fűtés nélkül hagyva az Unió több tagállamának fogyasztóit.

Vélemények:

Az orosz gázmonopólium, a Gazprom egyik szóvivője szerint az ukrán Naftogaz kedvezményes gázárakat fizet, amely éppen annyival csökkentett, mint amennyivel alacsonyabb az ukrán gázellátásra kivetett – Oroszország által megállapított - export vám.

“A vám várhatóan 1000 m3 mennyiségű gázra, száz dollárral csökken; a csökkentés mértéke nem lépi túl a harminc százalékot, valamint teljesül az is, hogy 2010-ben harminc milliárd m3 –t és a következő évben negyven milliárd m3 –t [importálnak].” –olvasható a szövegben.

“Az előírt ár és az „fizetsz vagy elzárjuk” alapelv megmaradt, ahogy azt eredetileg meghatározták. Továbbá az aláírtak szerinti éves kölcsönös büntetések pótlása a gyakorlatban sosem valósult meg.” – írja a nyilatkozat.

Aleksey Miller, a Gazprom vezérigazgatója szerint „a szerződésben leírt módosítások a kormányközi megállapodás értelmében jöttek létre, és nem rontják a Gazprom gazdasági helyzetét.”

A nyilatkozat azzal végződik, hogy abban is megegyeztek, hogy a gázszállítás árának nyolcvan százalékát a Gazprom a következő hónap 6-áig fizeti ki, és a maradék húsz százalékot pedig – a szállítási szerződésnek megfelelően – a következő hónap huszadik napjáig.

A penszilvániai Malvernben lévő East European Gas Analysisvezetője, Mikhail Korchemkin, a Bloombergben megjelentek szerint úgy véli, hogy a gázárak csökkentésének alkuja és a szevasztopoli bázison való tartózkodás meghosszabbítása „egy háború utáni békeszerződésnek tűnik.”

„Az alku addig tart, amíg Ukrajna jól viselkedik. Amennyiben valami olyat tesz, ami a Kremlnek nem tetszik, az engedményt eltörlik.” – tette hozzá.

„Ez egy geopolitikai siker.” – állítja Fyodor Lukyanov a Russia in Global Affairs magazin szerkesztője.„A haditengerészeti bázis önmagában nem ér ennyit, de ez annak a jele, hogy Oroszország marad a volt szovjet térség fő ereje.”

Következő lépések

  • Május 8.: Medvegyev és Juscsenko újra találkozik a Független Államok Közösségének csúcstalálkozóján.
http://kitekinto.hu/europa/2010/04/22/felszigetet_gazert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése