2010. április 18., vasárnap

A fodrászatokon keresztül kúszik be a kapitalizmus Kubába


Raul Castro, Kuba elnöke kis lépésekkel építi a kapitalizmust. A kihasználatlan állami földek után a fodrászatokban jelenik meg a magántulajdon.
Kubában 1968-ban államosították szinte az egész gazdaságot. Ma a világon Észak-Korea mellett egyedül Kubában működik még teljes állami tulajdonon alapuló tervgazdaság.
Raul Castrótol sokan azt várták, hogy ő lesz az, aki elindítja Kubát a legalább kínai, illetve vietnami szinten értelmezett kapitalista átalakulás felé vezető úton. Annak ellenére, hogy nemrégiben kísérleti jelleggel néhány helyen a földművesek saját használatra megkapták a legrosszabbul teljesítő állami gazdaságok földjeit, a magánszektor szerepe még szinte mindig teljesen elenyésző a szigetország gazdaságában. Mostani lépése azonban némileg igazolja a reménykedők álláspontját.

A legendásan rosszul teljesítő kubai szolgáltatószektort érinti Fidel Castro öccsének a legújabb döntése, ami szerint az ország fodrászataiban az ott dolgozók kibérelhetik a fodrászszékeket, és magánvállalkozóként bérleti díjat és a bevételük után adót fizetnek az államnak ahelyett, hogy mint eddig, fix fizetést kapnának a munkájukért.
A BBC-nek nyilatkozó kubai fodrászok, óvatosan ugyan, de mindannyian határozottan pozitív fejleményként értékelték a döntést.

A BBC-nek nyilatkozó [1] kubai fodrászok, óvatosan ugyan, de mindannyian határozottan pozitív fejleményként értékelték az új mechanizmust, és kíváncsian és bizakodva várják a kísérleti jellegű döntés miatt bekövetkező változást.

http://index.hu/kulfold/2010/04/13/a_fodraszatokon_keresztul_kuszik_be_a_kapitalizmus_kubaba/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése