2010. április 18., vasárnap

Miért a banki alkalmazottak keresnek a legtöbbet?


A banki alkalmazottak keresnek a legtöbbet Romániában: februárban a szegmensben dolgozók átlagosan 3226 lejt vihettek haza havonta, szemben a 1411 lejes országos nettó átlagbérrel – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adataiból. Egyes bankoknál azonban az átlagkereset lazán meghaladja a 8000 lejes küszöböt, mint például a La Caixa, RBS Bank és a Bank of Cyprus.

Tavaly a bankok nem vonták meg alkalmazottaiktól a karácsonyi és húsvéti bónuszokat sem, ami tükröződik az INS adataiban is. 2009 áprilisában és decemberében a banki alkalmazottak átlagfizetése 4100 lejre emelkedett, szemben a 3200-3200 lejjel, ami az év többi hónapjában volt.

A banki szektor fizetései a telekommunikációs, energia és légiforgalmi ágazat béreivel vetekednek. Az átlagbér tavaly 15%-kal emelkedett, de ennek inkább az volt az oka, hogy a bankszektorból tavaly az alkalmazottak 5%-át elbocsátották és legtöbbjük alacsony jövedelemmel rendelkezett. Az entry level fizetései nem sokkal haladják meg az országos átlagbért, de ez jelentősen emelkedik, ahogy az alkalmazott felfelé halad a ranglétrán.

http://kitekinto.hu/karpat-medence/2010/04/14/miert_a_banki_alkalmazottak_keresnek_a_legtobbet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése