2010. április 18., vasárnap

Kit érdekel a magyar választás?


"Orbán most bizonyíthatja, hogy igazi európai politikus"

Magyarország tegnap választott. De valóban felsikoltott-e a külföld a Jobbik előretörését látva? A Kitekintő néhány, nem reprezentatívan kiválasztott lap magyarországi tudósításából szemlézett.

Amerikában is figyelnek minket

Magyarország új miniszterelnöke a gazdasági növekedést és az adócsökkentést állította kormányzása fókuszába, miközben a választók a megszorítások miatt büntették a szocialistákat – kezdi Reuterstől átvett cikkét a The Washington Post. Orbán Viktor akkor nyilatkozik majd a hiány csökkentésének lehetőségeiről, ha megismeri majd a költségvetés valódi állapotát.


Az amerikai újság is megemlíti, hogy az új kormánynak hatalmas elvárásokkal kell szembenéznie a lakosság és a befektetők részéről is, és egy fenntartható növekedési politikát kell majd követnie, miközben meg kell fékeznie a Jobbik népszerűségének növekedését is. „A legfontosabb az adócsökkentés, évek óta ezért küzdök, és megteszek mindent azért, hogy végre bevezethessük” – idézi a lap a Fidesz elnökét. A Jobbikról a cikk csak érintőlegesen tesz említést.

Magyarország jobbözép pártja, a Fidesz a választások első fordulójában tiszta többséget szerzett, így Orbán Viktor lehet az első miniszterelnök a rendszerváltás óta, akinek nem koalícióban kell majd kormányoznia – írja a The Wall Street Journal. A pénzpiacok számára ez nagyon bíztató jel, mert a kormány így bevezetheti a szükséges strukturális reformokat, és megerősítheti a szigorú fiskális politikát is.

A lap szerint a jobbközép pártnak jó esélye van arra, hogy a második fordulóban megszerezze a kétharmados többséget, ami lehetővé tenné az alkotmánymódosítást, az önkormányzati választások reformját, a parlamenti képviselők számának csökkentését, valamint a kettős állapolgárság megadását a haáron túl élő magyarok számára.

A Jobbikról ez a cikk is keveset ír: csupán azt említi meg, hogy a romaellenes és antiszemita párt 16,7 százalékot szerzett, ami alúlmúlta a pártvezetés előzetes várakozásait. Említést tesznek a legnagyobb meglepetésről, az LMP jó helyezéséről is, melynek okaként elsődlegesen a liberális és balközép választók átszavazását látják.

Magyarországon a jobbközép nyerte a választásokat, miközben a szélsőjobb, melynek fekete ruhás paramilitáris egységei a nácizmus korszakát idézik komolyan előretört a politikai életben – tudósít a magyar választásokról a The New York Times. A lap elemzése szerint a Jobbik előretörése komolyan fenyegeti a Magyarországról kialakult nemzetközi képet, és aláássa a gazdaság helyreállítását célző intézkedéseket is.

Az NYT elemzői szerint a Jobbik egyre növekvő népszerűsége annak jele: egy-egy, gazdaságilag súlyos helyzetben lévő régióban az emberek bűnbakokat keresnek, és a cigányság képében meg is találják őket. A Jobbik a zsidókat is hibáztatja, szerintük ugyanis „idegen spekulánsok” akarják ellenőrizni az országot. A befolyásos amerikai lap megszólaltatja Tamás Pál szociológust is, aki szerint a Jobbik elsősorban a vidéki, munkanélküli szavazóknak köszönhetően érte el mostani jó eredményét.

A franciák reakciója

A lap szerint Magyarország imázsára rendkívül rossz hatással lehet a Jobbik egyre szignifikánsabb szerepe, mert elidegenítheti az óvatos befektetőket, akikre az országnak most nagy szüksége van.
Magyarország hétfőn egy olyan választás eredményére ébredt, mely elsősorban a jobb és szélsőjobb pártokat hozta helyzetbe – írja a Le Monde. Ez a francia lap szerint alátámasztja, hogy a szigorú gazdasági reformokra a lakosság radikalizálódással válaszol.

A választók egyértelműen megbüntették az MSZP-t az elmúlt nyolc év botrányaiért, sikkasztásaiért, és a gazdaság tönkretételéért – írja a francia napilap. A xenofób, EU- és kisebbségellenes Jobbik csak a harmadik helyet szerezte meg, ami alulmúlta a párt elvárásait.

A következő kormány dolga sem lesz egyszerű: miközben a gazdaság úgy tűnik, végre talpra áll, Orbán Viktor kormányának meg kell küzdenie azokkal a strukturális reformokkal is, melyeknek komoly szerepe volt a mostani helyzet kialakulásában.

És persze a mindig kritikus németek

Válságban a magyar jobbra szavaz –írja a magyar választásokat elemző cikkében a Süddeutsche Zeitung. Minden hatodik ember a szélsőjobbra szavazott, így biztos nem lelhet nyugalomra az ország, miközben Európa aggódva figyeli a fejleményeket.

Ne érte meglepetés a német elemzőket „A választás a szocialista kormány elleni népszavazás volt” – mindta Kai-Olaf Lang, a Stiftung Wissenschaft und Politik szakértője. Lang, aki évek óta kutatja a kelet-európai populizmust úgy fogalmaz: nem hiszi, hogy a „Jobbik”-Magyarországot egyhamar meg lehet majd valósítani. A párt mindenesetre stabil, és kiépültek országos intézményei is. A hatékony szervezésben látja Lang a Jobbik sikerének okát is: a párt ügyesen ki tudta használni a kormány hibáiból adódó lehetőségeket. A párt vezetője, Vona Gábor ügyesen játszott rá a népesség egyre nagyobb frusztrációjára, és a kisebbségekkel szembeni ellenérzésekre is.

Lang szerint Magyarországon egyre jelentősebb az idegenellenesség, és mivel az antiszemitizmus bűneit a hidegháború alatt elhallgatták, a nacionalizmus és az autoriter eszmék nagyszerű táptalajra találtak Kelet-Európában.

Orbán Viktornak a német lap szerint nem lesz egyszerű dolga: úgy kell kivezetnie az országot a krízisből, hogy közben a Jobbik vitorláiból is kifogja a szelet. A mostani helyzet, miszerint az egyik párt erőssége a másik gyengesége csak kedvez a Jobbiknak, amely kényelmesen várhat majd a kormány hibáira, és jó érzékkel ki is használhatja majd őket.

Több külföldi megfigyelő is egyszerre sikított fel, amikor Vona a politikai elit teljes lecserélését ígérte – írja a német lap. A magyar nép elvesztette bizalmát a kétpártrendszerben, és több elemző szerint is Magyarország lett Közép-Európa lőporos hordója.

Az újonnan megválasztott miniszterelnök, Orbán Viktornak nincs oka az örömre: az ország adóssága hatalmas, a társadalom megosztott, és a Jobbik minden erejével azon lesz, hogy kihasználja a Fidesz hibáit – írja a német Der Spiegel nemzetközi online kiadása. Orbán győzelme nem kívánt nagy erőfeszítést a pártelnöktől: egyszerűen elég volt meglovagolnia a szocialista kormány elleni néphangulatot. Orbán végig rejtőzködött a kampány alatt, nem adott interjút, és támogatói is csak ritkán látták. A Spiegel elemzői szerint a távolságtartás oka elsősorban az volt, hogy biztos győztesként ne sározzák be a napi politikai csatározások.

Orbánnak most minden segítségre szüksége lesz, ugyanis az országnak semmi pénze sincsen. Bár a Fidesz elnöke korábban élesen kritizálta a Bajnai-kormány intézkedéseit, felmerül kérdés: ő maga mit tehet az ország működőképességének biztosítása érdekében. A választás győztesének már az első naptól kezdve komoly gondjai lesznek: nem léphet le az elődje szabta útról, ugyanakkor be is kell tartania ígéreteit – érvel a Spiegel újságírója.

Nem elég, hogy a gazdasági helyzet ilyen problémákat okoz, de Orbánnak számolnia kell új ellenzékével, a Jobbikkal is. A német lap szerint ironikus, hogy Orbánnak most pont a saját maga által kreált szörnnyel kell megküzdenie.

Rendkívül kitartó politikusnak tartja Orbán Viktort Georg Paul Hefty, az elismert német Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkírója. A most vasárnapi választások óta azonban már senki sem tudja megakadályozni, hogy ismét ő legyen Magyarország miniszterelnöke. Orbánnak most bizonyítania kell, hogy alaposan kitanulta a kormányzás művészetét, mert az előtte álló feladatok óriási nagyságúak. Nem könnyíti meg az új miniszterelnök dolgát korábbi politikai vargabetűinek nagy száma sem, mely hitelességére lehet hatással.

Kormányzása után kezdődött Orbán veszélyes tangója, melynek során többször is veszélyesen flörtölt a szélsőjobbal, életre keltve a radikalizmus szellemeit – írja Hefty. Most azonban már az a Jobbik okozza majd számára a legtöbb problémát, melynek szavazóbázisát elsősorban a kiábrándult szocialista szavazók adták, valamint azok a rendpárti állampolgárok, akiket Orbán semmiképpen nem nyerhet meg magának. Az új miniszterelnöknek nagyon kemény dolga lesz, és Jobbik-ellenes küzdelmével bizonyíthatja, hogy valóban európai politikus.

http://kitekinto.hu/bem-rakpart/2010/04/12/kit_erdekel_a_magyar_valasztas/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése