2010. április 8., csütörtök

Átmeneti kormány Biskekben, feloszlatták a kirgiz parlamentet


Feloszlatta a parlamentet csütörtökön a kirgiz átmeneti kormány vezetője, Roza Otunbajeva, Kirgizisztán korábbi külügyminisztere. Az egészségügyi miniszter szerint 68 halálos áldozata, 527 sebesültje volt az előző nap kirobbant összecsapásoknak. A fővárosban, Biskekben az ellenzék elfoglalta a kormány székhelyét.

Otunbajeva - aki csütörtök kora reggel jelentette be, hogy egy átmeneti kormány élére állt - újságírók előtt elmondta, hogy a tervek szerint az átmeneti kormány fél évig fog működni. Ez idő alatt új alkotmányt szerkesztenek, és megteremtik a szabad és tisztességes elnökválasztáshoz szükséges feltételeket.

Az átmeneti kormány vezetője a BBC-nek azt mondta, hogy új védelmi és belügyminisztert neveztek ki. Ismail Iszakov védelmi miniszter szerint a teljes hadsereg és a határőrség is az átmeneti kormány ellenőrzése alatt áll.

Bakijev támogatókat gyűjt

Otunbajeva felszólította Kurmanbek Bakijev elnököt, hogy mondjon le tisztségéről. Beszámolt arról, hogy az elnök, aki korábban elmenekült Biskekből, szülővárosában, Dzsalalábádban tartózkodik, hogy ott gyűjtsön támogatókat, és megvédje hatalmi pozícióit. Elmondta, hogy tárgyalni akarnak az államfővel lemondásáról. "Tevékenysége itt véget ért" - mondta. Kijelentette, hogy azok az emberek, akik előző nap életüket vesztették, a Bakijev-rendszer áldozatai. Otunbajeva azt állította, hogy csaknem az egész ország átmeneti kormánya ellenőrzése alatt áll, egyelőre kivétel Os és Dzsalalábád városa.

Bakijev és Otunbajeva valaha egymás szövetségese volt: 2005-ben Otunbajevának jelentős szerepe volt abban, hogy a szovjet korszak utáni első kirgiz elnököt, Aszkar Akajevet eltávolították a hatalomból, és helyére Bakijev került.

68 halott, 527 sebesült

Hírügynökségi beszámolók szerint látszólagos rend kezdett kialakulni Biskekben, csütörtök kora reggel még lehetett lövöldözést hallani, illetve fosztogatások voltak városszerte. Szinte egyetlenegy kormányépület sem maradt épen. Több intézményt felgyújtottak, illetve bezúzták bejáratát, ablakait. Az állami televízió épületét is megtámadták és kifosztották. Egy háromemeletes kínai áruházat felgyújtottak.

Az egészségügyi miniszter szerint csütörtök reggelig 68 halálos áldozata és 527 sebesültje volt az előző nap kirobbant összecsapásoknak. A sebesültek közül négyszázat kórházban ápolnak.

Tovább működik az amerikai bázis

A Biskek melletti Manasz légi bázison amerikai tisztek elmondták, hogy kirgiz tisztviselők szerdán 12 óra időtartamra leállították a légi forgalmat, de ez nem volt jelentős kihatással az ottani műveletekre, mert az esti órákra kevesebb repülést ütemeztek be. Az amerikai hadsereg ezt a támaszpontot használja tranzitállomásként az afganisztáni tálibokkal harcoló csapatainak ellátásához.

A kirgiz ellenzék egyik korábbi követelése az volt, hogy zárják be a bázist. Otunbajeva csütörtöki sajtóértekezletén azt mondta, hogy a légi támaszpont nyitva marad. "Semmi sem változik" az Egyesült Államok és Kirgizisztán között született megállapodás kérdésében, amely rendelkezik az amerikai jelenlétről és a manaszi műveletekről. Havonta mintegy 35 ezer Afganisztánba tartó és onnan visszatérő amerikai katona utazik át a manaszi katonai bázison.

Putyin: Oroszország nem játszott szerepet

A zavargások Oroszországban és az Egyesült Államokban is aggodalmat keltettek. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök cáfolta azt a feltevést, hogy Oroszország bármi szerepet játszott volna a kirgiz kormányerők és a tüntetők ezreinek biskeki összecsapásaiban. Az Egyesült Államok szintén súlyos aggodalmának adott hangot a kirgizisztáni helyzet és a Biskekben lezajlott erőszakcselekmények miatt. P. J. Crowley külügyminisztériumi szóvivő korábban arra szólította fel a feleket, hogy békés úton rendezzék ellentéteiket. Az USA mellett Oroszország is katonai támaszpontot tart fenn Kirgizisztánban, amelynek megerősítették az őrzését.

http://hvg.hu/vilag/20100408_atmeneti_kormany_kirgizisztanban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése