2010. április 24., szombat

Meghalt Juan Antonio Samaranch


Nyolcvankilenc éves korában, szerdán elhunyt Juan Antonio Samaranch, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi elnöke. 21 éven át vezette a mozgalmat, szülővárosában halt meg.

Az 1920. július 17-én született, közgazdász végzettségű spanyol sportdiplomatát a Quirón de Barcelona klinikán ápolták, súlyos szívelégtelenséggel, kedden szállították kórházba, az orvosok kevés esélyt adtak megmentésére. A kórház közleménye szerint a keringési és légzési rendszer összeomlása miatt állt be a halál 13:25-kor. Az intézmény pár perccel korábban tudatta, hogy visszafordíthatatlan folyamat indult el.

Samaranch 1966-ban választották a NOB tagjává, 1968 és 1975, valamint 1979 és 1980 között a testület protokollfőnökeként, 1970-től 1978-ig, illetve 1979 után végrehajtó bizottsági tagként, 1974-től 78-ig alelnökeként, 1980 és 2001 között pedig elnökeként tevékenykedett - előtte moszkvai nagykövet is volt -, azóta örökös tiszteletbeli elnök volt.

Feszült politikai légkörben vette át a mozgalom vezetését, hiszen az 1980-as moszkvai olimpiát a kapitalista országok bojkottálták, míg négy év múlva a szocialista blokk országai nem indultak Los Angelesben. Samaranch személyesen győzködte Kádár Jánost, hogy a magyar csapat csatlakozzon a románokhoz, de nem járt sikerrel.

Jelentős érdeme volt abban, hogy Barcelona 1992-ben olimpiát rendezhetett, korábban háromszor vezette a spanyol olimpiai küldöttséget.

A nemesi származású, hat nyelven - katalán, spanyol, angol, francia, orosz, német - beszélő Samaranch pályafutását újságíróként kezdte, az 1953-as angol-magyar 6:3-ról a helyszínről tudósított, az Aranycsapat lelkes rajongója volt. Az 1952-es olimpiai döntőn is ott volt, amelyiket Puskásék megnyertek.

"Azt gondolom, a nyolcvanas évek közepétől töretlenül fejlődött az olimpiai mozgalom, folyamatosan kapcsolódtak be a sportágak, és egy igen magas, méltánylandó szintre jutott el. Pillanatnyilag a legnézettebb sportesemény, és ebben egy kicsi szerepem nekem is van” – mondta 2005-ben az Indexnek. [1]

Samaranch üzletileg is sikeressé tette az olimpiát, hiszen az 1976-os montreali olimpia hatalmas veszteséget termelt, egy időben senki sem akarta megrendezni, most viszont a világ legnagyobb társadalmi eseménye is, a jelentkezőket már előzetesen szűrni kell.

Kritikusai megemlítik, hogy a NOB felépítése nem követte a játékok fejlődését, a korrupció megakadályozásában sem volt hatékony Samaranch, és nem vette elég komolyan a doppingellenes harcot sem. A 2002-es olimpiát az amerikai Salt Lake City korrupciós botrány után kapta.

"Talán még a bojkottnál is nehezebb időszak volt, mert a saját tagságunkat is érintette. Azt hiszem viszont, hogy sikerült úrrá lenni a bajokon, nekem személy szerint az egyik legkedvesebb olimpiám volt" - emlékezett vissza.

Szintén felrótták neki, hogy a fasiszta Franco-rezsim alatt pozíciókat töltött be, egy orosz könyv pedig azt írta, hogy a szovjet titkosszolgálat (KGB) ügynöke volt.

Tíz éve megözvegyült, felesége, Maria Teresa Salisachs-Rowe - akit 1955-ben vett el - 2000-ben hunyt el. Gyermekei: Maria Teresa és Juan Antonio Samaranch Salisachs.

"Nem találok szavakat, hogy kifejezzem az olimpiai család fájdalmát. Nagyszerű embert veszítettünk el, egy mentort, barátot, aki hosszú életét az olimpiának szentelte" - fogalmazott Jacques Rogge, a NOB jelenlegi elnöke.

http://sportgeza.hu/sport/2010/04/21/meghalt_juan_antonio_samaranch/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése