2010. április 18., vasárnap

Lengyelország, Csehország és Ausztria légterét is lezárják


Tovább terjed az izlandi vulkánkitörés hamufelhője: az európai légi járatok 60 százalékát nem indítják el pénteken. A korlátozás késedelmet okozhat Lech Kaczynski elnök hét végére tervezett temetésében is.

Tovább terjed az Izlandról érkező vulkáni hamu.Péntek este hét órától Ausztria légterét is fokozatosan lezárják - közölte az osztrák légi irányítás egyik szóvivője. 19 órától az északi országrész légterét zárják le, majd 20 órától a Bécs melletti schwechati, valamint a linzi és a salzburgi repülőteret is. Az ország déli részének légterére később kerül sor. A grazi és a klagenfurti légikikötőket lehetőség szerint megpróbálják minél tovább nyitva tartani - mondta Peter Schmidt szóvivő. Korábban azt közölte az Austro Control, hogy péntek délutántól kezdődik a légtér fokozatos lezárása a forgalom elől. Egyelőre nem tudni, mikor oldják fel az intézkedést.

Pénteken délben lezárták a prágai Ruzyne nemzetközi repülőteret is.Az intézkedés visszavonásig marad érvényben. A hatóságok közlése szerint délután két órától kezdve pedig az összes csehországi repülőteret lezárják, s az egész ország felett repülési tilalom lép érvénybe. Ez azonban nem érinti a elsősegély-szolgáltatást nyújtó gépeket és a sportrepülőket.

A pozsonyi légiforgalmi hatóság azzal számol, hogy a délutáni órákban Szlovákia légterét is eléri a hamufelhő, így szükség lehet légi járatok felfüggesztésére és repülőterek bezárására.

A lengyel légtér szinte egészét lezárták már reggel 8 órától újabb értesítésig, kivételt csak két dél-lengyelországi város, Krakkó és Rzeszów repülőterének forgalma képez. A lengyel elnöki hivatal szerint a korlátozás késedelmet okozhat a légibalesetben elhunyt Lech Kaczynski elnök hét végére tervezett temetésében is, amelyre számos külföldi vezetőt várnak.

A román hatóságok lezárják szombaton hajnalban, helyi idő szerint három órakor, a román légtér északnyugati részét.

Litvánia légterét teljesen lezárták pénteken. Az Izland felől terjeszkedő hamufelhő közeledése miatt Németország 16 repülőteréből 11 nem indít és nem fogad repülőgépeket, köztük a hatalmas forgalmú frankfurti és düsseldorfi légikikötő. Berlin, Hamburg és Köln reptere sem fogad - közölte a német légi irányítás, a DSF.

A belgiumi repülőterek péntek este 18 óráig mindenképpen zárva maradnak - közölte a brüsszeli média. A szomszédos Luxemburgban szintén légtérzárlat van érvényben. Dánia egyelőre szombat hajnali 2 óráig biztosan fenntartja a légtérzárlatot.

Szombat reggelig meghosszabbították a brit légügyi hatóságok a légtérzárlatot Nagy-Britannia déli és a nyugati országrészei felett, ugyanakkor az északi térségekben várhatóan már előbb megindulhat a légiközlekedés. A brit országos légiirányítási szolgálat (NATS) péntek délután közölte: Angliában és Walesben a légtérzárlat "legalább" helyi idő szerint szombat reggel 7 óráig - közép-európai idő szerint 8 óráig - érvényben marad. A korábbi határidő szombat hajnali 1 óra volt. Skócia légterének nagy részében azonban brit idő szerint már pénteken 19 órakor megindulhat a forgalom.

Miközben Európa középső és déli részén egymás után zárják le a repülőtereket, Svédországban és Norvégiában egyre több reptéren indul újra a forgalom, írja a Spiegel.

http://nol.hu/mozaik/estig_biztosan_a_foldon_maradnak_a_brit_gepek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése