2010. április 18., vasárnap

Bankszámlától a vezetékes vízig: népszámlálás Indiában


Gigantikus fába vágták a fejszéjüket - tíz éve nem volt ilyen

Népszámlálás kezdődött múlt héten a világ második legnépesebb országában. A milliárdos lakosú Indiában minden tizedik évben végrehajtott vállalkozás ez alkalommal a népességszám felmérése mellett az állampolgárok nyilvántartására szolgáló biometrikus adatgyűjtéssel egészül ki. A Cenzus 2011 névre keresztelt, a világon egyedülállónak nevezett kezdeményezés méreteire jellemző, hogy lebonyolítása során két és fél milliónyi kérdezőbiztos 11 hónapon át járja majd sorra az ország valamennyi tartományának összes települését adatokat gyűjtve. Indiában a népszámlálásnak a brit gyarmati uralom óta hagyománya van: 1872 óta tízévente számba veszik a lakosságot, mely gyakorlatnak még természeti katasztrófák és háborúk sem állhatták útját. A gigantikus vállalkozás során most több mint 5000 város és 630 ezer falu csaknem 1,2 milliárd főnyi népessége kerül górcső alá: a kétféle nyomtatványt tartalmazó kutatás részeként egyrészt összegyűjtik a lakosság személyi adatait (ide értve többek között a családi állapot, végzettség, családtagok száma, foglalkozás, felekezeti hovatartozás témaköreit), másrészt pedig a háztartások felépítését mérik. Ennek megfelelően az egyes lakóházak építőanyagától az infrastruktúrát illető kérdéseken túl (úgy mint vezetékes víz, mellékhelyiség, elektromos áram és az internet elérhetősége) a bankszámla- és mobiltelefon-tulajdonosokról is feljegyzés készül.
A hatalmas ország közigazgatása a mai napig személyi azonosító rendszer nélkül működik: jelen vállalkozás keretében most első alkalommal minden 15 évnél idősebb lakosról fényképet készítenek, illetve ujjlenyomatot vesznek tőlük, az adatok felhasználásával pedig az állampolgárok személyi igazolványának megfelelő funkciót ellátó, 16 számjegyes azonosító kártyát bocsátanak majd ki. Ezen lépések a kormány tervei szerint a lakosság nyilvántartásának eddig megoldatlan problémáját is orvosolnák. Ahogy Palaniappan Csidambaram belügyminiszter mondta, „a történelem folyamán most első alkalommal tesznek kísérletet arra, hogy megszámláljanak, azonosítsanak, rögzítsenek, nyilvántartásba vegyenek és személyi azonosítóval lássanak el 1,2 milliárd embert.”

A vállalkozás végrehajtása során nagy kihívás lesz az írástudatlanok és a több milliónyi, vasúti pályaudvarokon, parkokban, hidak alatt éjszakázó hajléktalan nyilvántartásba vétele is. Továbbá az ország hatalmas kiterjedéséből és népességének különböző kultúráiból fakadó nehézségeken túl szélsőbaloldali aktivistákkal is szembe kell nézni – India 28 államából húszban rendszeresek a köztisztviselők ellen irányuló erőszakos támadások.

A rendkívüli, nagy volumenű adminisztratív feladat sikeres megvalósulását alapos kormányzati szervezés igyekszik garantálni: maga a számlálás a gyakorlatban több kisebb szakaszra bontott, a felmérés időben és területileg is szabályozott keretek közt zajlik. A kérdezőbiztosok – akik túlnyomórészt kormányzati és helyi hivatalnokok, valamint tanárok – minden államot és közigazgatási területet előzetes rendelkezések alapján precíz időrendet követve keresnek fel, az adatgyűjtés házról-házra járva személyesen történik. A minél olajozottabb lebonyolítás érdekében pedig a lakosság a népszámlálás honlapjáról is informálódhat: ezt központilag, a legfontosabb tudnivalókról való tájékoztatás céljával hozták létre. A munka, mely Pratibha Patil államfő palotájában kezdődött, várakozások szerint jövő év februárjában fejeződik majd be, de végleges eredményekre csak 2011 közepén lehet számítani.

Változásra várva

A lakosság az eddigi hírek alapján kedvezően fogadta a kezdeményezést, mely legnagyobb pozitívumának az azonosító kártya bevezetése számít – használatával leegyszerűsödik a személyazonosság igazolása, de a kormányzati segélyek és további szolgáltatások is könnyebben vehetők majd igénybe. Jelenleg a jómódú indiaiak egyéb iratok – vezetői engedély, útlevél vagy bankkártya – felmutatásával tudják igazolni magukat, ám a rossz körülmények közt élő, sokszor születési papírokkal sem rendelkező lakosok kiléte a különféle szavazócédulák, fizetési csekkek vagy hivatalos levelek alapján nehezen meghatározható.

A rohamosan fejlődő ázsiai ország a számlálás végeztével átláthatóbbá váló közigazgatási és lakónyilvántartási rendszere az előzetes várakozások szerint nagy mértékben segíti majd a központi adminisztráció munkáját. Az információk kormányzati és szakpolitikai, gazdasági célú felhasználása mellett így átfogó kép nyerhető a mai modern Indiáról és lakosságának összetételéről, de például a nagy méreteket öltő korrupció is visszaszoríthatóbbá válik. Az adatok üzleti vonatkozásban fogyasztói piacok feltérképezésére is szolgálnak majd – személyi információk ugyanakkor kereskedelmi reklám céljára nem adhatók ki.

A világ legnagyobb vállalkozása számokban

1,2 milliárd ember

5000 város

630 ezer falu

2,5 millió kérdezőbiztos

11 millió tonna papír

Összköltség: kb. 60 milliárd rúpia

http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2010/04/17/bankszamlatol_a_vezetekes_vizig_nepszamlalas_indiaban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése