2009. január 26., hétfő

Svejk lerondítja Csehországot, avagy Szófia visszavág Prágának


Nem hagyta válasz nélkül Bulgária a nemzeti önérzetét sértő cseh műalkotást: egy karikatúrán Svejk saját országát használja török vécének.

A Trud címűbolgár napilap online kiadása karikatúrát közölt, amelyben Svejk a nagydolgát végzi, méghozzá a török vécéken megszokott pózban, és éppen Csehországra pottyant némi bélsárt.

Ez a rajz is igazolja, hogy tovább tart a diplomáciai pengeváltás Szófia és Prága között David Cerny Brüsszelben bemutatott, elhíresült, Entropa című alkotása miatt, amelyben a cseh szobrász török vécéként ábrázolta Bulgáriát. A bolgár kormány hivatalos jegyzékben felháborodottan tiltakozott, s követelte a nemzeti önérzetet szerintük sértő mű azonnali eltávolítását. Prága annyiban tett eleget ennek a követelésnek, hogy fekete lepellel letakarta a kompozíciónak ezt a részét. Ez a megoldás azonban nem elégítette ki Szófiát. Dragoveszt Goranov kormányszóvivő szerint Prága nem a legjobb lehetőséget választotta, Ivan Iszkrov a bolgár jegybank elnöke pedig azzal fenyegette meg cseh kollégáját, hogy ha nem távolítják el ezt az alkotást, akkor hazája nem vesz részt az EU-pénzügyminiszterek és a jegybank-elnökök április elejére tervezett prágai tanácskozásán.

Az elmúlt hét végén azonban a Trud a kormányhivatalban úgy értesült, hogy Bulgária képviselői mégis elutaznak a találkozóra, s más módon sem bojkottálják a cseh soros uniós elnökség által szervezett találkozókat, de elvárják követelésük teljesítését. Nyomatékul és egyfajta visszavágásként pedig Svejk-karikatúrával színesítették a tudósítást.

Cerny a cseh kormány felkérésére készítette az EU 27 tagországot ferde tükörben megörökítő kompozícióját. Ám nem tartotta be azt az igéretét, hogy országonként egy-egy képzőművészét kér fel munkára, hanem néhány társával együtt készített különleges alkotást. Ezért bocsánatot kért a cseh kormánytól.

Magyarország térképére a brüsszeli világkiállítás jelképét, az Atomium szerkezetét helyezte rá, ám a hatalmas gömbök görögdinnyék, az összekötő csövek pedig kolbászrudak lettek. Németországot autópályák többsége jelképezi, amelyek egy széthulló horogkeresztre emlékeztetnek. Szlovákia magyar téliszalámi, amelyet piros-fehér-zöld szalaggal kötöttek át. Emiatt Pozsony rosszallását fejezte ki, de aztán megelégedett a cseh kormányalelnök bocsánatkérésével. Felháborodott Václav Klaus is, mert Cerny kijelzőként ábrázolta Csehországot, amelyen a cseh államfő EU-ellenes és a globális felmelegedését tényét tagadó kijelentései villognak.

A művész internetes portáloknak kifejtette: ironikus önreflexióra szeretnék késztetni Európa polgárait. A tagországokat pedig a beidegződésekkel és a hamis mítoszokkal való szembenézésre ösztönzik.– A cseh művészetet rendszerint a groteszk felülnézet jellemezte, s ennek a hagyománynak és stílusnak a szellemében járulunk hozzá Csehország soros uniós elnöksége jelszavának, a „Korlátok nélküli Európért“ valóra válásához – hangoztatta a szobrász.

http://nol.hu/kulfold/svejk_leronditja_csehorszagot__avagy_szofia_visszavag_praganak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése