2009. január 14., szerda

Folytatódik a gázai övezet háborúja


Sem a Hamasznak, sem Izraelnek nem érdeke, hogy a térségben nemzetközi békefenntartók állomásozzanak, ugyanis a Hamasz és a többi fegyveres palesztin csoport nem tudná zavartalanul folytatni fegyveres támadásait, Izrael pedig tartózkodik attól, hogy katonai akciói „tanúk előtt” történjenek.

Ahmed Abu el Gait egyiptomi külügyminiszter felszólította Izraelt, hogy szüntesse be a Gázai övezet elleni légitámadásokat és adjon lehetőséget és teret a békés megoldásoknak. Mindemellett a politikus élesen bírálta a Hamaszt azért, hogy korábban nem támogatta azokat az egyiptomi törekvéseket, amelyeknek célja a jelenlegi konfliktus elkerülése volt.

A Hamasz válaszul bírálta Egyiptomot azért, mert hozzájárult ahhoz, hogy az izraeli repülőgépek az egyiptomi légtér érintésével hajtsák végre támadásaikat.

Shami Abu Zohri, a Hamasz szóvivője írásos nyilatkozatában bírálta az arab vezetőket, mert némán szemlélik az eseményeket. A szóvivő szerint a rafahi határnak az egyiptomi oldalon való zárva tartása azt jelenti, hogy Egyiptom Izrael oldalán vesz részt a Gáza elleni katonai akciókban.

Szaúd el Fejszal az arab külügyminiszterek 2008. december 31-i rendkívüli tanácskozásán azonnali kibékülésre szólította fel a palesztin feleket. A szaúdi külügyminiszter szerint a palesztinoknak nem az arab országok segítségére kell számítaniuk, csak ők segíthetnek magukon, amihez az egyetlen járható út a megbékélés.

Khader Habib, az Islam Djihad (Iszlám Dzsihád) egyik vezetője szerint Izrael nagy árat fizet a Gázában elkövetett tetteiért. Habib szerint a kialakult helyzetben az ellenállás minden lehetősége nyitottá vált, ott fognak lecsapni „az ellenségre”, ahol tudnak.

A Gázai övezetet sújtó támadással szemben Ciszjordániában zajlott le az eddigi legnagyobb tüntetés, amelynek során a demonstrálók összetűztek az izraeli katonákkal. Egy palesztin tüntető életét vesztette, többen megsérültek, sokukat mérgezési tünetekkel szállították kórházba. A mérgezés az izraeli katonák által bevetett könnygáznak tulajdonítható. Az izraeli hatóságok az arabok lakta városokban zajlott demonstrációk során több száz palesztint tartóztattak le.

Az elmúlt időszakban a Szabad Gázáért Nemzetközi Mozgalom megkísérelte gyógyszerekkel és kötszerekkel megrakott hajójával elérni a gázai partokat. A ciprusi parlamenti képviselőkkel, orvosokkal és békeaktivistákkal közeledő hajót egy izraeli hadihajó megállította és visszafordulásra szólította fel. A segélyszállítmánnyal megrakott hajó a libanoni partoknál kötött ki.

A Gázai övezetbe irányuló segélyek Egyiptomon keresztül jutnak majd el rendeltetési helyükre, kivétel Katar. A zsidó állam engedélyezte az emírségnek, hogy a tel-avivi repülőtéren keresztül juttassa el szállítmányát a Gázai övezetbe. Az eset érdekessége, hogy az Izraellel diplomáciai kapcsolatot ápoló Katar meglehetősen jó viszonyban van a Hamasszal is.

Hírügynökségünk kérésére dr. Aymann Shaheen, a Gázai Egyetem politológus professzora a következőképpen elemezte a kialakult helyzetet:

Amennyiben Izrael nem éri el, hogy leálljanak a területét érintő rakétatámadások, illetőleg, ha a földalatti alagutakon tovább folytatódik a fegyvercsempészet, megindítja a Gázai övezet elleni szárazföldi inváziót.

Ha az előrenyomulás könnyűszerrel zajlik, előfordulhat, hogy újból, akár hónapokra is elfoglalja a Gázai övezetet az izraeli katonaság.

Sem a Hamasznak, sem Izraelnek nem érdeke, hogy a térségben nemzetközi békefenntartók állomásozzanak, ugyanis a Hamasz és a többi fegyveres palesztin csoport nem tudná zavartalanul folytatni fegyveres támadásait, Izrael pedig tartózkodik attól, hogy katonai akciói „tanúk előtt” történjenek.

Az átfogó katonai akció nemcsak a palesztinok és ezen belül a Hamasz számára lehet kockázatos, hanem Izrael számára is, ugyanis ebben a kialakult helyzetben az eddigiektől eltérően nagy számú emberáldozattal kell számolnia. Könnyen előfordulhat, hogy az izraeli hadsereg életében megismétlődhet a 2006-os, Libanonban átélt fiaskó.

A Hamasz minden eddiginél erősebb biztonsági rendszert épített ki a Gázai övezetben, becslések szerint az elmúlt időszakban - az alagutak segítségével - 10 millió géppisztoly, 10 ezer darab – feltehetően iráni gyártmányú – kis hatótávolságú rakéta és 220 tonna robbanóanyag jutott be a Gázai övezetbe.


http://www.gondola.hu/cikkek/62902

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése