2009. január 14., szerda

Elfoglalták a tamilok fővárosát Srí Lankán

A Srí Lanka-i kormányhadsereg tíz év után újra el tudta foglalni a tamil lázadók fővárosát - jelentette be a Srí Lanka-i elnök, párját ritkító győzelemnek nevezve a pénteki előrenyomulást. A szakadár tamil tigrisek ezzel legfontosabb támaszpontjukat vesztették el. A szigetországban 1983 óta folyó harcokban eddig csaknem 70 ezren haltak meg.


A Srí Lanka-i kormányerők bevették a lázadó tamil szakadárok fővárosát a szigetország északi részén - jelentette be a Srí Lanka-i elnök, Mahinda Rádzsapakse. "A kormány csapatai párját ritkító győzelmet arattak" - fogalmazott, és a lázadókat fegyverletételre szólította fel.

Kilinochchi, a szakadár tamil tigrisek kvázi fővárosának elvesztése érzékeny veszteséget jelent a lázadóknak: a várost tíz éve nem sikerült bevenni. Ezen kívül a tamilok számára szimbolikus jelentősége van a településnek: a Srí Lanka-i tamil kisebbség fővárosává tették volna, ha függetlenségért vívott harcukat megnyerik.

A Srí Lanka-i hadsereg illetékesei közölték, hogy a kormánycsapatok két oldalról hatoltak be Kilinochchiba, amelyet már a héten megközelítettek. Csütörtökön a katonák a közeli Paranthan települést foglalták el, és ezzel elzárták a tamil erőket a környező támaszpontjaiktól. A tamilok részéről egyelőre nem erősítették meg a hírt, a BBC szerint egyelőre lehetetlen felmérni, melyik oldal mekkora veszteségeket szenvedett.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) szakadár szervezet 1983 óta harcol a korábbi Ceylon északi és északkeleti részén a hindu tamilok függetlenségéért a zömében buddhista szingalézek lakta ázsiai szigetországban. A harcokban eddig csaknem 70 ezren vesztették életüket.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20090102-a-sri-lankai-kormanyerok-bevettek-a-tamilok-fovarosat.html

A tegnapi kurd kérdés után egy hasonló korú másik probléma: tamilok és szingalézek Srí Lankán. Hinduk és buddhisták. Becslések szerint 70 ezer halott 1983 óta. Igazán szép teljesítmény.

Szeressük egymást, gyerekek.

Igazán izgalmassá persze azt teszi a kérdést, hogy Ádám hídján túl, Dél-Indiában a tamilság saját indiai tagállama figyeli árgus szemmel a történéseket Srí Lankában, pártjaik presszionálják az indiai központi kormányzatot a népirtás megállítása kapcsán.
S talán nem meglepő, hogy a Tamil Tigriseket - egy esetleges elszakadástól való félelme miatt - India is terrorista szervezetnek tartja. Mint oly sokan mások.

Félelmek, sérelmek, vélt és valós jogok egymásnak feszülő harca. Gyarmati, nagyhatalmi múlt örökségként kapott országhatárok szent és sérthetetlen mivolta.

Világ elnyomott, önállósággal nem rendelkező nemzetei, egyesüljetek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése