2009. január 20., kedd

Elkezdődött a XXI. század: Beiktatták Barack Obamát


Kétmillió ember Washington utcáin


Beiktatták az Amerikai Egyesült Államok első afro-amerikai elnökét. Barack Obama, aki elsöprő fölénnyel nyerte a választásokat a gazdasági válságra, a terrorizmus elleni harcra és a kormány feladataira is kitért beiktatási beszédében. Az USA 44. elnökét 2 millió ember várta Washington utcáin.

Washingtoni idő szerint pontosan délben belépett az Egyesült Államok és kicsit az egész világ a XXI. századba. A reageni filozófiát követő George W. Bush-t mától Barack Obama váltja az USA elnöki székében.

Az Államok első afro-amerikai elnöke bár kétszer is belebakizott esküjébe, a választási küzdelemben már megszokott retorikai képessége és szuggesztív személye elvarázsolta a Capitolium körül várakozó nagyjából kétmilliós tömeget. „A kihívások, melyek előttünk tornyosulnak valódiak, de tudjátok meg mind, szembe nézünk velük” – bíztatta az ünneplőket az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke. Barack Obama ugyanakkor ígéretet tett: véget vet a politikai alapokra helyeződő kettéosztottságának és kétpártiságra bíztatja a törvényhozókat.

„Csatlakozzatok hozzám, és együttes erővel leküzdjük a pénzsóvárság és nehéz döntések elleni félelmünk okozta gazdasági válságot” – tette hozzá Obama. Az elnök arra is ígéretet tett, hogy gyors és merész akciókkal visszaállítja a gazdaság egyensúlyát, munkahelyeket teremt, fellendíti az oktatást és támogatni fogja az alternatív energiaforrásokat. „Kiemeljük fejünket a homokból és újjáépítjük Amerikát” – összegzett Obama. Arra is ígéretet tett, hogy szembenéz a terroristákkal, a nukleáris fenyegetéssel és az USA ellenségeinek szenvedélyesen azt üzente: „megsemmisítünk benneteket”. Beszédéből nem hiányzott a Bush-rendszer kritikája sem. „Nem az a kérdés, hogy túl nagy vagy túl kicsi-e a kormány. A kérdés, hogy egyáltalán működik-e. Segít-e az embereknek munkát találni, gondoskodik-e a családokról és a dolgozók nyugdíjazása után megadja-e az embereknek a nyugalmat.”

Az új elnök tengerészkék zakóban és vörös nyakkendőben az Abraham Lincoln által is használt Bibliával a kezében tette le esküjét. A washingtoni tömeg néma csendben hallgatta Obama szavait és ovációban törtek ki, mikor kimondta: „Ámen!”. A beiktatáson résztvevők tömege óriási volt. Talán ez volt a valaha legnagyobb sereglet a beiktatások történetében. A kétmilliós emberáradat jelenleg is Washington utcáin ünnepel, bár a hivatalos parádé még el sem kezdődött.

A beiktatás a kisebb techinkai marőlöket nem számítva papírforma szerint zajlott. Az erőszakos terrorista akcióktól tartóknak sem lett igazuk: Obama beiktatását 8 ezer rendőr, 10 ezer nemzeti gárdás, ezer FBI ügynök és több száz egyéb hivatalos személy vigyázta – úgy tűnik, sikerrel.

Az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke a hivatalos program után egy formális ebéden búcsúzik George Bush-tól és ugyanekkor köszönti a kongresszus vezetőit. Ezután átmegy a Pennsylvania Avenue-ra, ahol a Fehér Ház ablakaiból integet majd a washingtoni parádé részvevőinek.

http://kitekinto.hu/amerika/2009/01/20/elkezddott_a_xxi._szazad_beiktattak_barack_obamat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése