2010. március 28., vasárnap

Új köntösben Fritz Lang 83 éves mesterműve

Kifényezték: megtartották a felújított Metropolis ázsiai premierje Hongkongban

Kéttucatnyi világpremier, valamint Fritz Lang 83 éves mesterműve, a felújított Metropolis bemutatója is látható a március utolsó harmadában megnyíló Hongkongi Nemzetközi Filmfesztiválon.
A Hongkong legkiemelkedőbb kulturális eseményeként emlegetett filmmustrán (HKIFF), amely az új tehetségek felfedezését és a kínai filmtermés bemutatását is szem előtt tartja, több mint ötven ország 250 filmjét vetítik a nagyváros 11 mozijában március 21. és április 6. között. A 34. filmünnepre - a korábbi tapasztalatok alapján - mintegy hatszázezer érdeklődőt várnak.

Ebből a fesztivál keretében megszervezett Hongkongi Film- és Televíziós Vásáron is megjelenő szakmai résztvevők száma négy és félezer körül jár - számolt be róla az esemény honlapja (hkiff.org.hk). A nemzetközi filmmustrán 24 világpremier kerül a nézők elé. A produkciók közül nyolc alapvetően Hongkonghoz kötődik. Mint Li Cseuk, a fesztivál művészeti igazgatója elmondta, ez több mint kétszerese a tavalyinak. Az egyik fesztiválfilm, a For lung (A lélek tüze) című hongkongi akcióthriller rendezője, Dante Lam szerint a "hongkongi stílusú akciómoziknak mindig volt helye a világ filmpiacán". Li ugyanakkor azt emelte ki, hogy Hongkong ezekben az akciófilmekben a legjobb. "A hollywoodi akciófilmek rengeteg pénzből készülnek, temérdek speciális effektussal. A hongkongiak viszont élesben forognak. Ez jóval fárasztóbb, és nagyon veszélyes" - hangsúlyozta az igazgató.

Az ázsiai filmgyártás egyik legfontosabb platformjának tekintett fesztiválon április 1-jén tartják a Metropolis premierjét.

A gála Hongkong Kulturális Központjában lesz. Fritz Lang 1927-ben készült némafilm klasszikusát az ázsiai díszbemutatón Frank Strobel vezényletével a Hong Kong Sinfonietta szimfonikus zenekar kíséri Gottfried Huppertz filmhez komponált eredeti partitúrájából.

A mestermű 2001-es restaurálása előtt évtizedekig úgy gondolták a szakértők, hogy a film több kulcsjelenete örökre elenyészett.

Ám 2008-ban Buenos Airesben megtalálták a film egy 16 mm-es negatív kópiáját. Felújításának köszönhetően a harminc perccel hosszabb, tehát eredeti hosszúságú Metropolist láthatják a fesztivál nézői.

http://kulturport.hu/tart/cikk/f/0/65205/1/kultura/Kifenyeztek_megtartottak_a_felujitott_Metropolis_azsiai_premierje_Hongkongban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése