2010. március 28., vasárnap

Örmény népirtás: Amerika döntött, Ankara visszahívta követét


Törökország visszahívta washingtoni nagykövetét azután, hogy az Egyesült Államok képviselőházának külügyi bizottsága határozatot hozott az örmények ellen a török állam által elkövetett, 1915-ös népirtásról, elfogadva, hogy genocídium történt. A nem kötelező jellegű határozat arra kötelezné az Obama-adminisztrációt, hogy népirtásként hivatkozzon a történtekre.

Ez a határozat olyan próba elé állítja az amerikai népet, mely megmutatja: mennyire elkötelezettek az általános emberi értékek irányában, egyben fontos lépés az emberiség elleni bűnök megelőzése irányában – így fogalmazott Edouard Nalbandian örmény külügyminiszter a bizottsági határozat 23-22 arányú elfogadása után.

Kevésbé nevezhető lelkesnek az ankarai fogadtatás; Törökország azonnal visszahívta, a hivatalos megfogalmazás szerint konzultációra, washingtoni nagykövetét. Abdullah Gül török elnök elítélte a határozatot, mely szerinte olyasmivel vádolja a török népet, melyet az nem követett el. Ankara álláspontja szerint kellő stratégiai rálátás nélkül hozták meg amerikai képviselők ezt a döntést, nem számolva azzal, hogy Törökország régi NATO-szövetséges és a térségben fontos szerepet játszik az amerikai érdekek érvényesítésében.

A törökök, érvel Ankara, Afganisztánban és Teherán irányában, az iráni atomprogram kezelésében is komoly érdekeltséggel rendelkeznek, mint partnerek és közvetítők.

Óvakodj a töröktől

Korábban Hillary Clinton külügyminiszter óvta a bizottságot attól, hogy erre az állásfoglalásra jussanak, de ez nem aggasztotta a képviselőket, meghozták az örmény genocídiumot elítélő határozatot. Howard Berman, a bizottság elnöke úgy vélte, Ankara nem tartja be feltétlenül fenyegetéseit, hiszen Amerika sem tesz hasonló lépéseket.

A bizottság felszólította Barack Obama amerikai elnököt, hogy éves elnöki beszédében tegye szóvá a 1,5 millió örmény előre megfontolt és szisztematikus kiirtását, a genocídiumot.

1,5 millió áldozat

Az örmény kérdés aknamezőnek számít bármely állam Törökországgal kiépített kapcsolatában. Miután az 1915 és 1917 között, az Ottomán Birodalom által elkövetett mészárlásokat népirtásnak minősített e az Európai Parlament és Kanada is, az amerikai örmény diaszpóra szintén nyomást gyakorolt, hogy Washington hasonló álláspontra jusson.

Az örmények adatai szerint 1,5 millió társukat gyilkolták le a törökök az I. világháború alatt, míg Törökország 3-500 ezer örmény halt meg – Ankara úgy fogalmaz, nem népirtás során, hanem az Ottomán Birodalom összeomlásakor kialakult káosz következtében.


http://www.mno.hu/portal/699107

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése