2010. március 28., vasárnap

A magyar diákok nyelvtudását ellenőrizné Pozsony


Ukrajna engedni készül érettségiügyben
Ellenőrizni fogja a szlovákiai magyar diákok szlovák nyelvtudását az állami tanfelügyelőség. Ján Mikolaj oktatásügyi miniszter ezzel reagált Sólyom László magyar államfő szerbiai kijelentésére, miszerint a kisebbségi magyar diákoknak idegen nyelvként kellene tanulniuk a többségi nemzet nyelvét – közölte a SITA hírügynökség szerdán.
„Úgy tűnik, hogy a szlovák nyelvtudás – különösen a magyar tannyelvű iskolákban – nem jó” – jelentette ki Mikolaj azután, hogy a pozsonyi kormány elfogadta a kisebbségi tannyelvű iskolákban az államnyelv oktatási színvonalának javítását célzó javaslatát. Ennek alapján fogják szúrópróbaszerűen ellenőrizni a szlovák nyelvtudást a kisebbségi iskolákban. Az anyag a szokásos előkészítés, véleményezés nélkül került a kormány elé. Mikolaj azt állította, hogy a gyorsaságra szükség volt. „Kötelességemnek éreztem reagálni, ha a Magyar Köztársaság elnöke keményen megtámadta az oktatás színvonalát” – mondta újságíróknak az oktatási miniszter, aki a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselője a kabinetben.

Mikolaj azt várja, hogy az állami tanfelügyelőség az ellenőrzések eredménye alapján ajánlásokat dolgoz ki a helyzet javítására. Ennek alapján azután az állam módosítaná a tanterveket. Arról, hogy növelik-e a szlovákórák számát azokban az iskolákban, ahol a diákok tudásszintje nem lesz megfelelő, a miniszter nem kívánt nyilatkozni. „Meglátjuk, mit mond a tanfelügyelőség, de néhány műszaki tantárgy szlovák nyelvű tanítására bizonyára szükség lenne” – jegyezte meg. Személyesen nem akarja javasolni a szlovák nyelv óraszámának növelését a magyar tannyelvű iskolákban. „Ez a tanfelügyelőség feladata” – tette hozzá. Ugyanakkor a tárca május végéig kiegészítő továbbképző programokat készít elő azon pedagógusok számára, akik a magyar iskolákban szlovákot tanítanak.

„Az állami tanfelügyelőség jelentése azt mutatja, hogy a szlovák nyelvtudás szintje alig haladja meg az 50 százalékot, ez figyelmeztető eredmény, ezért a tanfelügyelőségnek foglalkoznia kell ezzel a témával” – magyarázta a miniszter, aki szerint a magyar diákok szlovák nyelvtudása évről évre romlik. Mikolaj – kérdésre válaszolva – azt állította: nem tart attól, hogy lépése következtében romlana a szlovák–magyar viszony. „Miért, mert nem ismerik az államnyelvet? Ellenkezőleg, azt hiszem, hogy ez megerősíti kapcsolatainkat” – szögezte le.

http://www.mno.hu/portal/701433

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése