2010. március 28., vasárnap

Döntött a Francia Államtanács


Nem lehet betiltani a burka viselését

Általánosan nem lehet betiltani a burka viselését - állapította meg a legmagasabb fokú francia közigazgatási hatóság, az államtanács, amelyet arra kért Francois Fillon kormányfő, hogy tanulmányozza a egész testet takaró női muzulmán ruha betiltásának jogi lehetőségét - jelentette szombaton a Le Figaro című lap.
Az államtanács az általa készített jelentést néhány nap múlva kell hogy átadja a miniszterelnöknek. A "bölcsek" döntésüknél azt vették alapul, hogy a burka viselése veszélyezteti-e a közrendet - írja a lap, és tudni véli, hogy a jelentés szerint biztonsági okból be kell tiltani a testből látni semmit nem engedő viseletet, ugyanis mindenkit kell tudni azonosítani.

Tehát a burka hordható az utcán, de nem a közintézményekben. A tiltott területek közé tartoznának esetleg a pályaudvarok, a repülőterek, valamint a kényes kereskedelmi üzletek, vagyis bankok, ékszerboltok - írja a lap.

Az illetékes francia parlamenti bizottság még januárban azt ajánlotta a kormánynak, hogy tiltsa be az országban a burka viselését. A burkával kapcsolatos jogi rendelkezések más nyugat-európai országokban is napirenden vannak.

Január végén a liberális-konzervatív dán kormány a burka és a nikáb viseletének a közterületeken való korlátozása mellett döntött, s egy minapi felmérés szerint a nyugat-európaiak jelentős többsége pártolná a burka nyilvános viselésének betiltását.

http://kulfold.ma.hu/tart/cikk/b/0/66446/1/kulfold/Nem_lehet_betiltani_a_burka_viseleset

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése