2010. március 8., hétfő

Tehetségtelenségével hódít az olaszok királya


Koronás uborkát eszik, tangókirályi szerepben tetszeleg, a Sanremói Táncdalfesztiválon majdnem megkoronázták, pedig alig nyolc éve lépett először Itália földjére. Emanuele Filiberto Reza Ciro René Maria Filiberto di Savoia nem mondott le az uralkodásról.

Noblesse oblige. Az ízig-vérig arisztokrata Emanuele Filiberto rezzenéstelen arccal fogadta a sanremói közönség tiltakozó füttyét, hiszen az otthonról szavazó tévénézőknek csak a második legjobb volt. Az 1946 júniusában népszavazással száműzött utolsó olasz király, II. Umberto unokája nem tud énekelni: az erre képes Pupóval és a tenor Luca Canonicivel alkotott triótól a kritikusok a hajukat tépték – főleg attól, hogy a dal címe Italia, amore mio (Itália, szerelmem) volt. A fesztivált egy hétig néző, napi 12 millió olasz szíve azonban megesett rajta: szegény herceg, hangja nincs, de hát családjával együtt annyit bántottuk, szavazzunk rá. Majdnem megnyerte a fesztivált. Zseniális PR-akció – dicsérte az olasz sajtó ez eddig elkényeztetett idiótának tartott Emanuele Filibertót, akiről 38 évesen az ellenkezője derült ki.

1994-ben mutatta meg először magát az olaszoknak új otthonában, a tévében. Juventus-szurkolóként egy népszerû fociműsorban, Genfből kommentálta kedvenc csapatát. Olasz földre nem léphetett, megpróbált leszállni az egykori királyi főváros, Torinó repülőterén, de a gépről nem engedték le. Ezután korona-emblémával díszített uborka reklámjához kölcsönözte arcát, egy évre rá, 2002-ben eltöröltek a száműzetest. Az olasz politikában nem volt ennyire sikeres: 2008-ban nem jutott be a római parlamentbe, 2009-ben az európaiba se. Diadalt aratott viszont a Szombat esti láz tévés táncversenyen. Táncolni sem tud, de tangóval első lett, és második most februárban a Sanremói Táncdalfesztiválon.

Az internetes profilján tévés személyiségként bemutatkozó Emanuele Filiberto belopta magát az olaszok tévéjébe, hétköznapjaiba és szívébe. Jólnevelt fiatalember lett a mamák szemében, jó szabója van a férfiak szerint, (a Mussolinit is kijátszó nagyapját idéző) ravasz Savoia a sajtónak, amely észrevette, hogy a sanremói füttykoncertet Emanuele Filiberto nemesi alázattal fogadta. Mindig kimért, soha nem hangos, hagyja magát bántani is – és a végén nyer. Ugyanilyen csendesen követel három éve 260 millió eurós erkölcsi kártérítést az olasz államtól, a nemzeti bankban őrzött koronaékszerek mellett. És ugyanilyen elegáns határozottsaggal védte a 2006-ban pénzmosásért olasz börtönbe zárt apját, Vittorio Emanuelét.

Nem tudni, mi végső célja, a trón vagy a politika, de az olasz tévéből szünet nélkül áradó Emanuele Filiberto előtt méltán tisztelegnek azok a monarchista testőrök, akik a római Pantheonban őrzik ősei sírját. Itálianak ismét van királya. Még ha csak a képernyőn is.

http://nol.hu/kulfold/tehetsegtelensegevel_hodit_az_olaszok_kiralya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése