2010. március 28., vasárnap

Kitakarítják Portugáliát


Minden portugál lap foglalkozott a Takarítsuk ki Portugáliát! nevű kezdeményezés szombati eseményeivel és előzményeivel. Még a hadsereg több mint ezer katonája is csatlakozott az egyelőre egynapos tevékenységhez, amelynek során a 10,6 millió lakosú ország több mint százezer önkéntese a szó szoros értelmében kitakarítja az erdőket, valamint az előző héten összeírt több mint tízezer illegális veszélyes-hulladéklerakót.
A több nagy- és kisvárosban, illetve egész térségekben az önkéntesek a jobboldali államfő, Aníbal António Cavaco Silva és a környezetvédő miniszter asszony, Dulce Pássaro részvételével is összegyűjtik az építési törmelékeket, a szerves hulladékot, és az erdőkben biológiailag nem lebomló szemetet.

A Público című lap pénteken számolt be a környezetvédő akció előzményéről: tavaly júliusban került föl a legismertebb közösségi oldalra az észt lakosságot tömegesen megmozdító szemétgyűjtő napról, amely korántsem az első ezek sorában. 2008 májusában az 1,3 millió lakosú balti államban ötvenezer polgár gyűjtötte össze a szemetet, és takarított meg jelentős kiadást a most súlyos válsággal küszködő államnak: a lakosok annyi munkát végeztek el egyetlen nap alatt, amiért korábban három év alatt 22 millió eurót fizetett.

A portugál szemétgyűjtő nap három ötletgazdája hangsúlyozza, hogy a világháló nélkül nem sikerült volna ilyen hamar ennyi embert toborozni. Eredetileg csak az erdőket tisztították volna meg a szeméttől, de aztán a lelkesedés láttán úgy döntöttek, hogy minden hulladékfajtára kiterjesztik a gyűjtést. Az önkéntesek nagy száma miatt a magáncégek és az állami intézmények is sorra csatlakoztak, és január óta a Valorsul, a Lisszabon térségének hulladékát feldolgozó részvénytársaság is egyeztetett a kezdeményezés szervezőivel.


http://www.mno.hu/portal/702163

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése