2009. április 28., kedd

Ukrajnában a női prostituáltak 17 százaléka HIV-pozitív


Egy vizsgálat adatai szerint a női prostituáltak 17 százaléka HIV-fertőzött Ukrajnában, többségük Kijevben, Poltavában és Nyikolajevben tevékenykedik.

A Kijevi Nemzetközözi Szociológiai Intézet által a Nemzetközi HIV/AIDS-szövetség ukrajnai szervezetének megrendelésére készített felmérésből kiderült, hogy a HIV-vírussal való fertőződés veszélyének leginkább a fecskendős drogfogyasztó, gumióvszert nem használó és a szexiparban régóta tevékenykedő prostituáltak vannak kitéve. A 16 ukrajnai nagyvárosra kiterjedő kutatásba bevont kéjhölgyek 80 százaléka rendszeresen fogyaszt alkoholt, 30 százaléka drogozik, s ebből 20 százalék fecskendő kábítószer-élvező – közölte legfrissebb számában a kijevi Zerkalo Nyegyeli című hetilap.

A felmérés eredményeit közlő cikk szerint a megkérdezett prostituáltak 91 százaléka tudta, hol készíthető HIV-teszt, 88 százalék nyilatkozta azt, hogy lehetősége van ilyen vizsgálat elvégeztetésére, 72 százalék pedig már valamikor átesett a teszten.

Arra a kérdésre, hogy a legutóbbi alkalommal használt-e gumióvszert, a válaszadók 88 százaléka felelt igennel, de a megkérdezett prostituáltaknak csak a 62 százaléka védekezett rendszeresen óvszerrel a megelőző hónap folyamán. A kutatásban részt vett nők 50 százaléka elismerte, hogy ki van téve a HIV-fertőzés valós veszélyének.

A megkérdezett prostituáltak 56 százalékának nem volt munkahelye, 31 százalék volt állásban, nyolc százalék tanult felsőoktatási intézményben, három százalék technikumban, két százalék szakmunkásképzőben, 0,3 százalék iskolában.

Ukrajnában a prostitúcióval foglalkozó nők számát 110–250 ezerre becsülik.

A felmérésben 1619 prostituált vett részt, akik mindegyikénél elvégezték a HIV-tesztet a megkérdezés során.

http://www.karpatinfo.net/article90668.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése