2009. április 28., kedd

Albánia benyújtotta csatlakozási kérelmét az EU-hoz


Albánia hivatalosan kérte felvételét az Európai Unióba (EU). A csatlakozási kérvényt Sali Berisha albán kormányfő kedden Prágában adta át Mirek Topolánek ügyvezető cseh miniszterelnöknek.
Jelenleg Csehország látja el az EU elnöki teendőit.
„Albánia számára ez újabb fontos lépés az európai struktúrákba való integrálódás útján” - nyilatkozta újságíróknak Berisha a találkozó után.
Albánia Horvátországgal együtt április elsejétől már tagja a NATO-nak. Gyors EU-felvételére azonban nem lehet számítani, mert a csatlakozási procedúra jóval bonyolultabb, mint a NATO esetében, és több szakaszból áll.

Jelenleg három ország - Horvátország, Törökország és Macedónia - rendelkezik tagjelölti státussal. Közülük Horvátország és Törökország már a csatlakozási tárgyalásokat is megkezdte. Montenegró decemberben nyújtotta be csatlakozási kérelmét, de eddig hivatalosan még nem kapta meg a tagjelölti státust.

„A cseh (EU-) elnökség legfőbb célja, hogy a nyugat-balkáni országok európai integrációja ne rekedjen meg” - jelentette ki Topolánek. Szerinte Albánia biztosítékokat nyújtott az Európai Uniónak arra vonatkozóan, hogy a reformok folytatódni fognak.

„Albánia, amely korábban csak a bűnözés és a korrupció magas szintjéről volt ismert, ma olyan ország, amely külföldi befektetőket és turistákat egyaránt vonz” - érvelt Sali Berisha.

http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/396382

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése