2009. április 20., hétfő

A kínai nagy fal hosszabb, mint eddig gondolták


A kínai nagy fal 290 kilométerrel hosszabb, mint eddig gondolták - derült ki annak a kétéves, a kínai kormányzat által finanszírozott projektnek köszönhetően, amelyben infravörös keresőkkel és műholdas helymeghatározó segítségével térképezik fel az ókori erődítményrendszert.

A kínai nagy fal, amelyet több mint kétezer évvel ezelőtt kezdtek el építeni, hogy távol tartsák a mongolokat és más északi betolakodókat, az újonnal feltár szakaszokkal együtt összesen 6300 kilométer hosszú. Északon a Liaoning-tartománybeli Hu-hegységnél kezdődik, s a nyugati Kanszu tartományban található Csia Jü-küen átjáróig húzódik.

A korszerű eszközöknek köszönhetően a szakértők a nagy fal olyan, eddig ismeretlen szakaszait fedezték fel, amelyek a Ming dinasztia (1368-1644) alatt épültek. Az évszázadok során a száraz vidéken dúló homokviharok lerombolták az építmény egy részét, amelyből csupán sárkupacok maradtak. A régészek szerint húsz éven belül ezek teljesen megsemmisülhetnek.


A műemlék pusztulásában közrejátszottak az 1950-es évek földművelési módszerei, amelyek miatt Észak-Kína nagy területei sivatagosodtak el. A bajt tetézte, hogy Kanszu-tartományban a fal egy része döngölt földből épült, amely kevésbé volt képes ellenállni az évszázadok pusztításainak, mint a tégla vagy a kő.

Kína az utóbbi években kezdte el restaurálni a falat, amely évente turisták százezreit vonzza. Az idegenforgalom azonban gondot okoz, a nagy fal legnépszerűbb szakaszain gyakorlatilag nincs olyan tégla, amelyen a látogatók nem hagyták volna hátra névjegyüket.

A felmérés folytatódik: a következő egy évben a kutatók a Csin- (Kr.e. 221-206), valamint a Han-dinasztia (Kr.e. 206-Kru. 9) korában épült falszakaszokat vizsgálják.

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2009/04/20/a_kinai_nagy_fal_hosszabb_mint_eddig_gondoltak/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése