2009. április 28., kedd

Bolívia nem engedélyez nemzetközi vizsgálatot a kommandósakcióról


A bolíviai kormány kizárta, hogy nemzetközi vizsgálat tisztázza a terrorizmussal gyanúsított, április 16-án erőszakkal felszámolt csoport ügyét. Juan Ramón Quintana, az elnökségi ügyek minisztere egy sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a nyomozásnál "végérvényesen" a bolíviai hatóságokra kell hagyatkozni, "meg kell bízni bennük". A nyomozást illetően nyilvánosságra került, hogy megtalálták Rózsa Flores Eduardo és társai bankkártyáit, amelyeket Bolíviában használtak, és vizsgálják a pénzmozgást. Az is kiderült, hogy a rendőri akcióban lefoglalt fegyverek jó része a bolíviai hadseregé volt, és tavaly decemberben rabolták el egy rajtaütésben Tuscalban, a paraguayi határnál.
A magyar nagykövet szombaton is a magyar őrizetes meglátogatásra készült, amikor telefonon tájékoztatta az MTI-t. Elmondta, hogy végre megkapta a bolíviai hatóságoktól a Magyarosi Árpád holttestének hazaszállításához szükséges személyi okmányokat és engedélyt. A nagykövet vasárnap Santa Cruzba utazik, hogy eljárjon a holttest elszállíttatása ügyében, amelyhez azonban még meg kell teremteni az anyagi feltételeket.

A bíróság bejelentette, hogy jövő kedden előzetes meghallgatást tartanak, amelyen a vád bemutat egy az ügyészség szerint "nagyon fontos" tanút. A kihallgatására azért van szükség még a per megkezdése előtt, mert a tanú rossz egészségi állapotban van, és meghalhat vagy később már nem lesz képes fizikailag a vallomástételre - magyarázta Betty Yaníquez bírónő.

Tóásó Előd ügyvédje a La Prensa című lap szerint pénteken bemutatott egy okmányt arról, hogy a férfi nem teljesített katonai szolgálatot, nem részesült katonai kiképzésben. Egy másik dokumentummal azt igazolta, hogy Tóásó büntetlen előéletű volt.

Az Irish Times című írországi lap úgy értesült, hogy Michael Dwyer holttestét már kiadták a bolíviai hatóságok, és útnak indították Dublinba, ahol a megérkezése után ismét felboncolják, hogy kiderítsék a halála körülményeit, főként azt, hogy mozdulatlan volt-e vagy mozgott, amikor lelőtték.

http://www.mti.hu/cikk/375586/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése