2009. április 15., szerda

Kétmillió portugál szegény


A spanyol és portugál nyelvterület lapszemléje

A spanyol El Mundo két írása a kedden kikiáltott harmadik spanyol köztársaságról, illetve a túlszámlázott villanyszámlákról írt. A szintén spanyol El País bejelentette a köztévé reklámainak drasztikus csökkentését. A portugál Diário de Notícias közölte a portugál jegybank legújabb szegénységmutatóit. A szintén portugál Correio da Manhá megtudta, miért érdekli az adóhivatalt a magánkórházak számlázási gyakorlata.

Elmundo.es – Spanyolország

Csak a jobboldali-liberális napilap számolt be a volt spanyol kommunisták (IU) keddi megemlékezéséről, mivel 78 éve ezen a napon kiáltották ki az úgynevezett második spanyol köztársaságot (1931-1939) a spanyol főváros egyetemi városnegyedében. Julio Anguita és Cayo Lara, vagyis a szétesett kommunista párt (PCE) szervezeteinek volt és jelenlegi koordinátora nemcsak meghaladta a puszta megemlékezést, hanem ki is kiáltotta a harmadik spanyol köztársaságot. Anguita új alkotmányozó folyamatot követelt, Lara pedig a pénzügyi világválság és a neoliberális modell elemzése kapcsán egyszerűen csalásnak nevezte a bankok által nyakra-főre kibocsátott úgynevezett toxikus aktívumokat. Az új koordinátor aggódik a jövő miatt, és a spanyol történelem leginkább elzálogosított nemzedékének nevezte az eseményen megjelent fiatalokat. Ezért felvetette José Luis Rodríguez Zapatero kisebbségi szocialista kormányának, hogy vásárolja meg vagy adja bérbe az el nem adott lakásokat, de nem piaci, hanem valós önköltségi áron.

A lap szombaton újra, immár sokadszor foglalkozott a madridi lakosok sérelmével: a rendhagyó villanyszámlázás ügyével. A fogyasztóvédő szervezet (OMIC) megállapította, hogy az első negyedévben több reklamációt kaptak, mint tavaly összesen, egészen pontosan kétszer annyit. Tavaly november elsejétől például már havonta küldték ki a számlát, de továbbra is kéthavonta olvasták le az órák állását. Ezt a trükköt megtoldották a tarifák emelésével is. Az OMIC ezért felvilágosító kampányba kezdett, és munkatársai eddig több mint háromezer lakost láttak el tanácsokkal személyesen.

Elpais.es – Spanyolország

Az El Pais keddi híre, hogy a kisebbségi spanyol szocialista kormány feje, José Luis Rodríguez Zapatero bejelentése értelmében drasztikusan csökkentik a köztévékben a reklámok mennyiségét. A kereskedelmi csatornák egyenesen kérték a kormányt, hogy még idén hagyjanak fel a főműsoridőben leadott reklámokkal. Jorge Del Corral, a Társult Kereskedelmi Televíziók Uniójának (Uteca) elnöke üdvözölte a kormányfői bejelentést, és szerinte ez lenne az első lépés, hogy teljesen megszüntessék a köztévékben a reklámok sugárzását. Del Corral szerint idén az a minimális cél, hogy teljesen megszüntessék a legnézettebb időszakban sugárzott reklámokat, a következő 12-13 hónapban pedig teljesen eltűnnének a reklámok a köztelevíziókból. Del Corral közölte, hogy a kereskedelmi csatornák „már régóta” várták ezt az intézkedést. A jelenlegi szabályozás értelmében a közszolgálati csatornákon óránként legfeljebb tízperces lehet a reklámblokk, amely a következő évben egy perccel kevesebb lesz.

Dn.sapo.pt – Portugália

Az állami tulajdonú Diário de Notícias vezető híre: a 10 és fél millió lakosú Portugáliában 2006-ban kétmillió szegény élt, köztük 300 000 gyermek. A portugál jegybank (BdP) gazdasági tanulmányi osztálya tavaszi közlönyében olvasható a fenti következtetés. Az elemzés azt tekintette szegénynek, akinek havi jövedelme nem érte el a minimálbér hatvan százalékát, vagyis a 2005-ös árfolyamszintet figyelembe véve a havi 382 eurót. Egy másik következtetés szerint az összes szegény 56 százaléka a 15-64 éves korúakból került ki. A szegénység főleg a családokat fenyegeti, amelyekben legalább egy munkanélküli van, vagy az alacsony iskolázottságú idős embereket, de ez a veszély nem kerüli el azokat a családokat sem, ahol egy felnőtt gyermek van, aki munkanélküli, és azok a nagycsaládok is nehéz helyzetben vannak, amelyeknek csak egy felnőtt tagja nem kereső.

Correiomanha.pt – Portugália

A második legolvasottabb portugál lap gazdasági rovata hétfőn foglalkozott a helyi adóhivatal idei célpontjával, a magánkézbe került klinikákkal, kórházakkal és más kórházi létesítményekkel. Az adóellenőrök figyelme többek között azért fordult ezen intézmények felé, mivel az ilyen intézményeket fenntartó társaságok túl gyakran hivatkoztak a szakmai (orvosi) titokra, amikor a hivatal például össze akarta hasonlítani a kiadott számlákat és a betegek által kifizetett összegeket. Ugyanis elég gyakran történik meg, hogy a betegek nem kapnak számlát az elvégzett szolgáltatásokról. Sőt a lap birtokába jutott egy olyan dokumentum is, amelyből kiderült, hogy „ezek az intézmények nem fizetik ki a forgalmi adót az olyan unión belül beszerzett felszerelésekért, amelyekre a hivatal különösen figyel”. Az adóhivatal másik célpontja a profi labdarúgóliga 32 csapata, amelyek az előző (2007–2008-as) idényben 75 millió euró adót fizettek (személyi jövedelemadó, áfa, társadalombiztosítás stb.).


http://www.mno.hu/portal/629891

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése