2009. április 8., szerda

Romániát vádolja Moldova a zavargások miatt


Vízumkényszert vezet be Romániával szemben Moldova, egyúttal nemkívánatos személynek nyilvánította Románia chisinaui nagykövetét - jelentette be szerdán Vladimir Voronin moldovai államfő, aki szerint a szomszédos Románia mesterkedése miatt törtek ki országában véres zavargások.

A román nagykövetnek 24 órán belül el kell hagynia az országot, a vízumkényszer bevezetése mellett pedig megszigorítják a határőrizet is - közölte Voronin.

Chisinauban közben bejelentették, hogy konzultációra hazarendelték Moldova romániai nagykövetét. Nyilatkozatában Voronin leszögezte: karhatalmi erővel állítja helyre a rendet, ha az indulatok újra elszabadulnak az utcán. Az elnök úgy vélekedett, hogy a keddi erőszakos tüntetéseken, "amikor a randalírozók megtámadták az elnöki palotát, világossá vált, hogy az ellenzék államellenes eszközöket alkalmaz. Teljesen egyértelmű, hogy puccskísérlet történt, a köztársaság illetékes szervei pedig tudomást szereztek arról, hogy az eseményekbe belekeveredtek Románia képviselői" - jelentette ki. "Pontosan tudjuk, hogy a nyugtalanságot bizonyos romániai érdekcsoportok szítják - mondta a kommunista elnök. - A biztonsági erők kézre kerítették a rendzavarások 118 szervezőjét, de az értelmi szerzők már elhagyták az országot" - mondta Európa egyetlen kommunista elnöke.

A bukaresti kormány tagadja, hogy bármi köze lenne a chisinaui kommunistaellenes tüntetésekhez, és Voronin beszéde után a külügyi és európai integrációs tárca konzultációra behívatta a bukaresti moldáv nagykövetet.

A fővárosi demonstrációk a vasárnapi parlamenti választások után kezdődtek, a voksolás eredményét meghamisítottnak tartó ellenzék felhívására. A zavargásokba torkolló tüntetésekben román diákok is részt vettek és Románia és Moldova egyesülését követelő jelszavakat skandáltak - hívja fel a figyelmet tudósításában az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség. Az ugyancsak orosz Ria Novosztyi azt emeli ki jelentésében, hogy a megostromlott és bevett kormányzati épületekre román nemzeti zászlókat is kitűztek.

Az összecsapásokban közel 200 rendőr és tüntető sérült meg. A rendfenntartó erők szerda hajnalra vonták ellenőrzésük alá a parlament és az elnöki hivatal épületét. Szerda délelőtt ismét tüntetők gyűltek össze a moldovai fővárosban a kormányzati negyednél, eltorlaszolva a belváros fő sugárútját.

http://www.metropol.hu/nagyvilag/cikk/387382

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése