2009. április 2., csütörtök

Falat húznak a nyomornegyedek köré


Három méteres magasságot is elérő betonfalat emelnek az év során Rio de Janieróban legalább tizenegy szegénynegyed köré.
A fal az úgynevezett favelák terjeszkedését és a várost övező esőerdők pusztulását hivatott megakadályozni - közölte Icaro Moreno, a város építésügyi hatóságának elnöke.

Emberi jogi csoportok szerint azonban mindezzel csak azt akarják elérni, hogy még élesebben elválasszák egymástól a társadalom szegény és gazdag rétegeit. Moreno szerint erről szó sincs: csak az esőerdők védelmében van erre szükség.

Az elmúlt három évben a hatmillió lakosú városban 200 hektárnyi erdő pusztult ki. Ezért elsősorban az egyre terjeszkedő szegénytelepeket okolják: egyre többen érkeznek ugyanis Rióba a jobb élet reményében.

A kormány 13 millió eurót szán a fal építésére. A következő év végére pedig a projektet további 40 favelára is kiterjesztik. A falnak most az emberek esnek áldozatául: hogy a betonkerítésnek helyet szorítsanak, összesen 600 kalyibát kell lebontani. Az érintetteknek a kormány új lakásokat biztosít.

Maria de Graca Martins da Silva szerint, akinek szintén lebontják jelenlegi lakását, a favelában lakók többsége nem érzi úgy, hogy a fal elválasztaná őket a város többi részétől: őket a szegénységük már eleve elszigeteli.

http://www.metropol.hu/bulvar/cikk/384932

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése