2009. április 17., péntek

Aki legyőzte a kasztrendszert


Majavati Kumari 39 évesen a legfiatalabb politikusként lett a legnépesebb indiai állam főminisztere. Ő lehet az első kasztonkívüli indiai miniszterelnök, ha a politikusnő pártja megnyeri a választásokat. Portré a szegény sorból származó, ma már milliomos Majavatiról.

Az 53 éves Majavati Kumari lehetne az első érinthetetlen származású (ún. dalit) indiai miniszterelnök, ha az április 16-május 13. között tartandó parlamenti választásokon pártja, a Bahudzsan Szamádzs Párt (BSP, Többségi Társadalom Pártja) győzedelmeskedik. Erre azért önmagában kevés esélye van, lévén az észak-indiai Uttar Pradés államban erős a politikai szervezet, országos szinten nincs akkora támogatottsága, mint a két vezető erőnek, a Kongresszus Pártnak és a Bharatija Dzsanata Pártnak.

A „dalitok királynője”

A szegény családból származó, csak Majavatiként emlegetett politikusnő Újdelhiben született. Apja kishivatalnok volt, Majavati pedig az elnyomott csoportokat alkotmányos szinten támogató kvótarendszer segítségével tanulhatott: tanári és jogi diplomát szerzett a fővárosban. Eleinte tanárként dolgozott, majd a kezdetektől részt vett az 1984-ben alapított BSP politikájának alakításában. 1989-ben bekerült a szövetségi parlament valódi hatalmat gyakorló alsóházába (Lok Szabha), majd 1995-ben saját államában először szerezte meg a legfontosabb pozíciót: 39 évesen a valaha volt legfiatalabbként Uttar Pradés főminisztere lett. Ugyan ekkor csak négy hónapig lehetett az állam vezetője, majd 1997-ben fél évig és 2003-ban újabb három hónapig mondhatta magát India legnépesebb állama irányítójának. 2007-ben azonban eljött Majavati ideje: 1991 óta először sikerült egy pártnak többséget szerezni Uttar Pradésben, ami azt jelenti, hogy nem kell tartania az Indiában gyakran előforduló helyi koalíciók felbomlásától, majd annak folyományaként a bukástól, így kitöltheti kormányzati idejét. Győzelmében nagy szerepet játszott, hogy átalakította a BSP politikáját: korábban az elnyomott csoportok, kasztok, vallások támogatóiként léptek fel, Majavati azonban felhagyott a felső kasztokat támadó retorikával. Új szlogenjével mindenkit "elefántlovagolásra" hív, utalva a párt szimbólumára. Tavalyelőtti sikerében sorsdöntőnek bizonyult, hogy a muszlimokat és az indiai kasztrendszer felső spektrumának képviselőit is meggyőzte, részben azzal, hogy mandátumot ajánlott számukra a törvényhozásban.

Korrupciós vádak nála is

Majavatit sem kerülhette el az indiai politikusokra jellemző korrupciós botrány: 2002-2003-ban a Taj Mahal közelébe építendő bevásárlóközpont kapcsán azzal vádolták, hogy megsértette a műemléket védő törvényeket. A támogatói által csak Behendzsi (Nővér) néven hívott Majavati tagadja, hogy bármilyen szabálytalanságot követett el, de kritikusai felemlegetik, hogy a szegény családból való hajadon politikus igen jól él – több millió dolláros vagyon és néhány ingatlan van a nevén. Ráadásul erősíti a kétkedők hangját, hogy általában gyémántokat visel és születésnapját hírességeknek kijáró médiavisszhang kíséri. A születésnapjához kötődik az a furcsa szokás, hogy a párttagok és támogatók pénzadományokkal látják el, amely a pártkasszába és a politikai szervezet prominens képviselőinek személyes vagyonába vándorol. Egyik minisztere Majavati védelmére kelve úgy nyilatkozott erről, hogy a politikusnő pártjának kádereitől és másoktól fogad el pénzt, míg a többi politikus iparosoktól és bürokratáktól. A "kényszeradományt" beárnyékolja egy tavalyi eset: meggyilkolva találtak egy mérnököt, miután megtagadta, hogy pénzt ajándékozzon a pártnak Majavati születésnapi ünnepségeire.

Országos népszerűség

Uttar Pradés az egyik legfontosabb állam az országos választások szempontjából, mert a népesség arányában osztják fel körzetekre az államokat, így a több mint 190 milliós államban 80 alsóházi mandátum sorsáról döntenek. A BSP a regionális pártok tipikus képviselője, de az észak-indiai állam mellett további 10 államban is jelentős erővel bír. Az olajozott copfját nemrégiben rövid hajra cserélő Majavati főminiszterségével már most is országos hírnevet vívott ki magának, olyannyira, hogy tavaly a Forbes magazin a világ 59. legbefolyásosabb nőjének választotta. Ismertségét a választásokon a Harmadik Front pártszövetségbe tagozódott BSP elnökeként kamatoztathatja. Elemzők lehetségesnek tartják, hogy ha nem is 2009-ben, de egyszer ő lesz India első érinthetetlen származású miniszterelnöke.

http://kitekinto.hu/kelet-azsia/2009/04/16/aki_legyzte_a_kasztrendszert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése