2009. április 28., kedd

Támadás egy luxushajó ellen Szomália partjainál


Kalóztámadás ért szombaton este egy olasz luxushajót Szomália közelében, de az akciót a hajó biztonsági személyzete visszaverte. A hajó fedélzetén 991 utas és 536 fős személyzet utazik.

Az MSC cég tulajdonában lévő Melody parancsnoka, Ciro Pinto elmondta, hogy helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt egy gumicsónak közelítette meg a tengerjárót, rajta hat felfegyverzett emberrel. Kalasnyikov típusú géppisztolyaikkal tüzet nyitottak a Melodyra, s mivel csónakjuk gyorsabb volt a hajónál, lehetetlen volt megakadályozni, hogy egyre közelebb jussanak.

A kapitány szerint négy vagy öt perc elmúltával a kalózok megpróbáltak egy létrát rögzíteni a hajó orránál. A Melody biztonsági személyzete azonban lövésekkel válaszolt, s ekkor a kalózok feladták a dolgot. Azonban még mintegy 20 percen át követték a hajót, s folytatták a lövöldözést. "Soha nem fogom elfelejteni, ami ezen az estén történt: olyan volt, mintha háborúban lettünk volna" - mondta Ciro Pinto parancsnok. S hozzátette: a kalózoknak a közelben volt egy másik hajójuk is.

A Melody csak apróbb károkat szenvedett: a lövések lyukakat ütöttek a hajóorrban, néhány ablaktábla is eltört, s találat érte az egyik mentőcsónakot. A támadáskor kitört kisebb pánikban egy utas és a személyzet egyik tagja könnyebben megsérült.

A Melody folytatta útját, s immár egy spanyol hadihajó kíséri. A Melody a téli turisztikai szezon befejeztével - amikor a legtöbb európai luxushajó távoli tájakon, a meleg trópusi térségekben viszi utasait - most éppen visszatérőben van Olaszországba. Fedélzetén 991 utas és 536 fős személyzet található.

Az MSC cég vezérigazgatója, Domenico Pellegrino az ANSA olasz hírügynökségnek elmondta, hogy a Melody fedélzetén izraeli származású biztonsági személyzet volt. "Azért választottuk épp az izraelieket, mert ők a legjobbak" - nyilatkozta.

http://hvg.hu/vilag/20090426_tamadas_egy_luxushajo_ellen.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése