2009. április 7., kedd

Már tiltakoznak az újabb román atomerőmű ellen


Négy erdélyi város közül választják ki Románia második atomerőművének helyszínét. A zöldek tiltakoznak, a romániai az atomenergia-hivatal szakembere szerint teljes mértékben kizárható egy újabb Csernobil.


A kiválasztási folyamat kezdetén száz lehetséges helyszínt felsoroló listán most már csak négy város, Brassó, Nagyszeben, Arad és Kolozsvár neve szerepel. A 3 ezer megawatt összkapacitású atomerőművet a tervek szerint 2020-ban adják át, és két vagy három reaktora lesz.

A zöldek tiltakoznak

„Nem bízunk a tervekben. Több mint valószínű, hogy a zöld szervezetek komoly tiltakozó megmozdulásokat fognak szervezni, hogy elejét vegyék az atomerőmű megépítésének” – nyilatkozta a Krónikának Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke. Szerinte igen nagy kockázattal jár egy atomerőmű működtetése.

„Jelenleg a környezetvédők megítélésében kétféle álláspont létezik. Az egyik szerint az atomenergia használata az egyik legkörnyezetkímélőbb megoldásnak minősül. Azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lakosságra nézve számos kockázattal jár, egy esetleges baleset nagyon komoly következményekkel járhat, a zöldek ezért is nem támogatják a hasonló létesítmények megépítését” – részletezte Kovács Zoltán Csongor.

Energetikai függetlenség

Zsombori Vilmos, az atomenergia-hivatal Maros, Hargita és Kovászna megyéért felelős vezetője a biztonsági kockázatról úgy nyilatkozott, hogy egy újabb Csernobil teljes mértékben kizárható. „A bécsi székhelyű atomenergiai ügynökség szakembereinek is ellenőrizniük kell a létesítményt. Az Európai Unió tagállamaiban 150 atomreaktor működik, s nem voltak gondok. Ez pedig azzal magyarázható, hogy annyira szigorú a feltételrendszer, hogy gyakorlatilag nem lehetnek problémák” – szögezte le a szakember.

Zsombori szerint azonban még korántsem lehet biztos helyszínekről beszélni. „A Nukleáris Tevékenységeket Felügyelő Országos Bizottság még nem kapta meg a hivatalos dokumentációt a helyszíneket illetően, ezért még semmit nem lehet biztosra venni” – szögezte le a szakember.

Az ország területén jelenleg egyetlen atomerőmű működik, a cernavodai, amelyet még Ceauşescu idején kezdtek építeni. Első reaktorát 1996-ban helyezték üzembe, a másodikat 2007 őszén. 2015-ig további két reaktor megépítését tervezik. Az atomerőmű jelenleg az ország energiaigényének 17 százalékát fedezi, a két második reaktor átadásával pedig ez az érték elérné a 40 százalékot. Zsombori szerint azért szükségesek az atomerőművek, mivel ezáltal függetlenebbé válik az ország az energetikai nagyhatalmaktól, ami nem elhanyagolható szempont.

http://kitekinto.hu/global/2009/04/04/mar_tiltakoznak_az_ujabb_roman_atomerm_ellen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése