2009. április 15., szerda

Törökországban 11 halálos áldozatot követelt a pancsolt szesz


Az utóbbi három héten tizenegy ember - köztük három német diák - halálát okozta pancsolt szeszesital Törökországban.

A tragikus esetek nyomán szigorították a hatósági ellenőrzést az alkoholos italokat forgalmazó boltokban, szállodákban és vendéglátóipari egységekben - közölte a török agrártárca.

Különösen nagy port vert fel a német diákok esete, akik osztálytársaikkal együtt Antalyában vakációztak márciusban, egy esti szállodai italozás után egyikük eszméletlenül esett össze.

A kihívott mentők már csak a halál beálltát tudták megállapítani a 17 éves fiúnál. Két társa kómába esett, amikor repülőgépen Lübeckbe szállították őket. Mindketten visszafordíthatatlan agykárosodást szenvedtek, és néhány nappal később meghaltak.

A válság is szerepet játszik a tragédiában

A vizsgálat kiderítette, hogy a diákok által fogyasztott tömény szeszesital jelentős arányban tartalmazott (mérgező) metilalkoholt.

Az ARD televízió helyszíni beszámolójában elhangzott, hogy a gazdasági válság és a csökkenő forgalom költségeik mérséklésére szorítja a török vendéglátó helyeket, szállodákat. A takarékoskodás egyik lehetősége a forgalmazott italok olcsóbb forrásból történő beszerzése.

Az árral párhuzamosan azonban csökken az italok megbízhatósága, mivel az olcsó áruk előállítói sok esetben kétes adalékok - például metilalkohol - hozzáadásával hígítják a nedűket, ami súlyosan veszélyezteti a fogyasztók egészségét.

Nem először fordult elő

Törökországban egyébként viszonylag gyakoriak a pancsolt alkohol okozta tragédiák, legutóbb 2005-ben volt példa a mostanihoz hasonló alkoholmérgezésre.

Akkor három személyt ítéltek egyenként 8 évi börtönbüntetésre, miután az általuk forgalomba hozott pancsolt raki - ánizspálinka - 22 ember halálát okozta.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20090411-sokan-halalos-aldozatot-kovetelt-torokorszagban-a-pancsolt-szesz.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése