2009. március 10., kedd

Zapatero: Madrid soha nem ismeri el Koszovó függetlenségét


Spanyolország soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét - szögezte le spanyol kormányfő hétfőn, miután Madridban a szerb elnökkel tárgyalt.

José Luis Rodríguez Zapatero a tárgyalások után rendezett közös sajtóértekezleten, országa álláspontját indokolva a nemzetközi jogra és a madridi kormány politikai elveire hivatkozott. Egyúttal nyomatékosította, hogy Madrid mindent megtesz Szerbia EU-tagsága érdekében.

Spanyolország a hazai - katalán és baszk - függetlenségi törekvésekre való tekintettel, négy másik EU-tagállammal, a kisebbségi problémák miatt szintén érzékeny Romániával, Görögországgal, Szlovákiával és Ciprussal együtt elutasítja Koszovó függetlenségének elismerését. A többi 22 EU-tagállam elismerte Koszovót. A függetlenség tavaly februári kinyilvánítása óta eddig a világ 54 országa ismerte el a volt dél-szerbiai tartományt független államként.

Borisz Tadics szerb elnök, aki hétfőn és kedden hivatalos látogatáson tartózkodik Spanyolországban, köszönetet mondott a spanyol támogatásért. Hangsúlyozta, hogy az európai integráció a szerb külpolitika legfontosabb kérdései közé tartozik, és Madrid támogatása nélkül ez gyakorlatilag nem valósulhat meg. Szerbia azt tervezi, hogy még az idén benyújtja csatlakozási kérelmét az EU-hoz.

A szerb államfő hangsúlyozta, hogy Belgrád soha nem fog lemondani Koszovóra támasztott igényéről. "Szerbia nem mond le területi integritásának védelmezéséről... jogi és diplomáciai úton, és soha nem fogja elismerni Koszovót" - szögezte le a 2008 júliusában megválasztott szerb elnök.

A látogatás alkalmával Spanyolország és Szerbia katonai együttműködési megállapodást írt alá.

http://hvg.hu/vilag/20090309_zapatero_tadics_madrid_koszovo.aspx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése