2009. március 20., péntek

Fehéroroszország nem kapott újabb hitelt Moszkvától


Nem kapott újabb, mintegy hárommilliárd dolláros hitelt Fehéroroszország Moszkvától, de Abházia és Dél-Oszétia elismerésének kérdését Minszkben napirendre tűzik, s továbbra is tervezik egy egységes orosz-fehérorosz légelhárító rendszer kiépítését - derült ki a Dmitrij Medvegyev orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csütörtöki találkozójáról szóló sajtóbeszámolókból.
A hitel kérdéséről Alekszej Kudrin pénzügyminiszter azt mondta a Kommerszant című lapnak, hogy a kérdést mérlegelik.

A további gazdasági kérdések között jelentős súllyal szerepelt a gázáremelés. A Gazprom a korábbi 128-ról 210 dollárra emelte a földgáz ezer köbméterenkénti árát, s ezzel 70 millió dolláros adósságot csinált két hónap alatt, Minszk pedig eddig úgy tett, mintha ezt nem is vette volna észre. Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese elmondta: megállapodtak a 210 dolláros gázárban, s a Gazprom 50 százalékig tovább növeli részét a gázvezetékeket üzemeltető Beltranszgaz fehérorosz cégben.

Lukasenka a Kommerszant értesülései szerint mindezek ellenére jelezte: a minszki parlament az EU elégedetlensége ellenére napirendre tűzi a Grúziától elszakadt Abházia és Dél-Oszétia elismerésének kérdését. Más lapok szerint a megbeszélésen több más gazdasági kérdés mellett Minszk vállalta, hogy a kölcsönös elszámolásokban áttér az orosz rubelre, megállapodtak arról, hogy a két ország nem mond le az egységes regionális légelhárító rendszer kiépítéséről, és hogy a Roszatomsztroj atomerőművet épít Fehéroroszországban.

A Kommerszant kommentárjában rámutatott: Abházia és Dél-Oszétia elismerése nem sokat változtat a kaukázusi helyzeten, viszont komoly akadályt jelent Fehéroroszország Nyugattal folytatott játszmájában. Moszkva úgy látja, előnyös, ha lehűti a minszki rezsim Nyugattal folytatott flörtjét, Lukasenka viszont szívesen lavíroz a két fél között. Ugyanakkor a Nyugat nem fog lemondani a Fehéroroszország felé való közeledésről, még akkor sem, ha Minszk elismeri a két szakadár terület függetlenségét.

Moszkvának viszont tudomásul kell vennie, hogy bár a XXI. században is lesznek vezetők és kliensek, másként működik a dolog, mint eddig: a kliensek már nem ajándékokat hoznak, hanem inkább a vezetőktől várnak ilyeneket, a politikai lojalitás pedig nem helyőrségekkel és helytartókkal, hanem finom diplomatikus javaslatokkal érhető el. Oroszország csak akkor őrizheti meg hegemóniáját a posztszovjet térségben, ha ez nem a cár és nem a párttitkár, hanem a példát mutató, s a fejlődés e példáját exportáló ország hegemóniája lesz.

Túl ezen Moszkvának érdeke, hogy a fehérorosz gazdaság ne omoljon össze, mivel kölcsönösen szükségük van egymásra, s ha az együttműködés jól fejlődik, semmilyen nyugati befolyás nem tudja elválasztani Fehéroroszországot Oroszországtól - írta a lap.

http://www.metropol.hu/gazdasag/cikk/378919

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése