2009. március 16., hétfő

Megnyílt az első pizzéria Észak-Koreában


Engedélyezte Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, hogy pizzériát nyissanak Phenjanban. A tavaly decemberben megnyitott étterem az első az országban, ahol a pizzát árulnak, ami olasz alapanyagokból készül. Kim Dzsong Il utasítására állítólag 10 éven keresztül dolgoztak azon, hogy minél jobb pizzát készítsenek.

Megnyitották Észak-Koreában az első pizzériát. "Kim Dzsong Il tábornok azt mondta, meg kell engedni a népnek, hogy hozzájuthasson a világ leghíresebb ételeihez" - idézte a tavaly decemberben megnyitott étterem konyhaséfét a Japánban megjelenő, az észak-koreai rezsim szócsövének tartott Csószun Sinbó. A lap szerint az étterem látogatóit egyenesen Olaszországból behozott alapanyagokból - lisztből, vajból, sajtból - készített pizzákkal és tésztákkal kényeztetik.

A legalább 10 éve pizzarajongó, nagy ínyenc hírében álló észak-koreai vezető nagy gondot fordított arra, hogy az itt készülő pizza minden tekintetben olyan legyen, mint ha Olaszországban készült volna. A lap szerint az 1990-es évek végétől folytak a tökéletes pizza elkészítését célzó próbálkozások, többek között olasz konyhamestereket kértek fel, hogy okítsák a hadsereg tisztjeit pizzakészítésre, de Kim sokáig nem volt elégedett az eredménnyel. Tavaly aztán észak-koreai szakácsokat küldött Nápolyba és Rómába, az ő tudásukkal már elégedett volt, és engedélyezte az étterem megnyitását.

A brit Guardian szerint Kim nagy konyakrajongó, lelkesedik a francia borokért, a cápauszonylevesért és a szusiért. Kim Dzsong Il egy álnéven író volt konyhafőnöke azt állítja, Iránba és Üzbegisztánba küldték kaviárért, Dániába szalonnáért, Kínába dinnyéért, egészen addig míg egy alkalommal, amikor Japánba ment tengeri sünért, dezertált.

Észak-Korea a világ legszegényebb országai közé tartozik. Az 1990-es évek közepén pusztító éhínség sújtotta, amelynek halálos áldozatait 600 ezer és 3,5 millió közé teszik a kutatók.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20090316-megnyilt-az-elso-pizzeria-eszakkoreaban.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése