2009. március 16., hétfő

A hadsereg veszi át a venezuelai repterek irányítását

A hadsereg veszi át a venezuelai repterek irányítását

A hadsereg veszi át a repterek és kikötők irányítását Venezuelában. Az ország ellenzéke szerint Hugo Chávez elnök ezzel a lépéssel akarja visszaszerezni az irányítást a legutóbbi választásokon elvesztett tartományok fölött.

Hugo Chávez venezuelai államfő vasárnap parancsot adott a hadseregnek, hogy vegye át az ország kikötőinek és repülőtereinek az ellenőrzését. "Aki akarja, ellenezheti ezt, de ez a köztársaság törvénye" - közölte Chávez szokásos vasárnapi üzenetében.

A döntést az tette lehetővé, hogy előzőleg a törvényhozás elfogadott egy rendelkezést, amely a központi kormányra bízza a "nem megfelelő módon irányított" tartományi létesítmények működtetését. Az ellenzékiek szerint a kormány ezt azért erőlteti, mert így akarja a saját ellenőrzése alá vonni azokat a tartományokat, ahol választott ellenzéki tisztségviselők vannak.

Chávez a kikötők és repterek átvételével kapcsolatban név szerint megemlített három ellenzéki tartományt, köztük Zuliát, ahol korábban a legfőbb politikai ellenfele, Manuel Rosales volt a kormányzó.

A törvényhozásban a múlt héten felmerült az is, hogy hozzanak létre külön posztot a főváros, Caracas vezetésére, amely most az ellenzék kezében van. A múlt hónapban már kivették a helyi vezetők irányítása alól a kórházakat és a tartományi rendőri szerveket.

http://www.origo.hu/nagyvilag/20090315-a-hadsereg-veszi-at-a-venezuelai-repterek-iranyitasat.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése