2009. március 27., péntek

Az EU betiltaná a lemészárolt fókák importját


Az Európai Unió április 2-án szavaz arról, betiltsák-e a fókákat alapanyagul használó termékek importját. Állatvédő szervezetek szerint emiatt hallgatott kínosan az illetékes kanadai minisztérium a vadászat megkezdésének időpontjáról - kerülni szerették volna az elkerülhetetlen nyilvánosságot. A Szent Lőrinc-öbölben végül hétfőn kezdődött a fókavadászat. Az állami keret ötezerrel több állat elejtését teszi lehetővé idén, így összesen 280 000 fókát ölhetnek le.

Kanadai politikusok most egy erkölcsi kódexet terveznek összeállítani a vadászat módjáról. A javaslat támogatásával a többi fókavadász nemzet, mint Oroszország, Svédország, Finnország, Norvégia, Dánia és Izland „elvileg egyetért” – bár a pontos szövegezést még egyeztetik. Bíznak benne, hogy a szabályozás elcsendesíti a lobbistákat, akik szigorúan be akarják tiltatni a fókát tartalmazó termékek bevitelét az EU-ba.

Bár a kanadai fókakereskedelem főleg Oroszországba és Kínába irányul, így nem rázná meg az EU tilalma, a konfliktus veszélyeztetheti a két fél közötti szabadkereskedelmi tárgyalásokat. Igaz, hogy fókákat Grönland, az USA, Nagy-Britannia és a skandináv országok partjainál is vadásznak, de Kanadában zajlik évente a világ legnagyobb kereskedelmi célú fókavadászata. Ez az őslakos eszkimók számára fontos megélhetési forrás, egyben az állatvédők heves tiltakozását váltja ki.

http://kitekinto.hu/amerika/2009/03/25/az_eu_betiltana_a_lemeszarolt_fokak_importjat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése